NajPrzepis.pl Torty Słone torty Słony tort kalafiorowy z mięsem mielonym, serem i boczkiem
Słony tort kalafiorowy z mięsem mielonym, serem i boczkiem
Przepis Słony tort kalafiorowy z mięsem mielonym, serem i boczkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.12.2020

Słony tort kalafiorowy z mięsem mielonym, serem i boczkiem

Super inspiracja na jutrzejszy obiad. Słony tort kalafiorowy z mięsem mielonym, serem i boczkiem. Szukałam w internecie inspiracji, co mogłabym ugotować na obiad, aż wreszcie połączyłam trzy przepisy - gotowany kalafior, klopsiki pieczone w piecu i pieczone ziemniaki. Wynikło z tego całkiem dobre jedzenie, więc na pewno to nie był ostatni raz.

Składniki

Będą potrzebne:

1 szt.
kalafior
2 kostki
bulion
500 g
mielona wołowina
1 kromka
czerstwy chleb
100 ml
mleko
1 szt
jajka
1 szt.
cebula
4 ząbki
czosnek
200 g
ser w plastrach
200 g
boczek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej
ziemniaki jako dodatek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do gotującej wody włóż 2 kostki bulionu, w trakcie ich rozpuszczania umyj całą główkę kalafiora i włóż do wrzącej wody. Gotuj do miękkości. Wyjmij kalafior, gdy będzie gotowy, i osusz go szmatką. Odłóż, aż ostygnie.
  2. Przygotuj blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem i ułóż plastry boczku w kręgu, niczym promienie słońca. Na środku umieść cały kalafior, tak, by przynajmniej ⅔ długości plastrów wystawało spod kalafiora.
  3. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i chlebem, wcześniej namoczonym w mleku. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie wymieszaj.
  4. Obłóż kalafior masą mięsną i wygładź jego powierzchnię. Na główce ułóż pokrojony ser i całość zawiń wystającymi plastrami boczku
  5. Pokrój ziemniaki na plasterki i ułóż wokół kalafiora na blasze do pieczenia. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut, pod folią aluminiową. Następnie zdejmij folię i zwiększ temperaturę, tak aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz