Słony tort kalafiorowy z mięsem mielonym, serem i boczkiem

Przepis Słony tort kalafiorowy z mięsem mielonym, serem i boczkiem

Dodał: NajKasia, 22.12.2020

Kategorie: Słone torty, Torty, Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Super inspiracja na jutrzejszy obiad. Słony tort kalafiorowy z mięsem mielonym, serem i boczkiem. Szukałam w internecie inspiracji, co mogłabym ugotować na obiad, aż wreszcie połączyłam trzy przepisy - gotowany kalafior, klopsiki pieczone w piecu i pieczone ziemniaki. Wynikło z tego całkiem dobre jedzenie, więc na pewno to nie był ostatni raz.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 22.12.2020

Kategorie: Słone torty, Torty, Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Będą potrzebne:

1 szt.kalafior
2 kostkibulion
500 gmielona wołowina
1 kromkaczerstwy chleb
100 mlmleko
1 sztjajka
1 szt.cebula
4 ząbkiczosnek
200 gser w plastrach
200 gboczek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej
ziemniaki jako dodatek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do gotującej wody włóż 2 kostki bulionu, w trakcie ich rozpuszczania umyj całą główkę kalafiora i włóż do wrzącej wody. Gotuj do miękkości. Wyjmij kalafior, gdy będzie gotowy, i osusz go szmatką. Odłóż, aż ostygnie.
  2. Przygotuj blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem i ułóż plastry boczku w kręgu, niczym promienie słońca. Na środku umieść cały kalafior, tak, by przynajmniej ⅔ długości plastrów wystawało spod kalafiora.
  3. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i chlebem, wcześniej namoczonym w mleku. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie wymieszaj.
  4. Obłóż kalafior masą mięsną i wygładź jego powierzchnię. Na główce ułóż pokrojony ser i całość zawiń wystającymi plastrami boczku
  5. Pokrój ziemniaki na plasterki i ułóż wokół kalafiora na blasze do pieczenia. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut, pod folią aluminiową. Następnie zdejmij folię i zwiększ temperaturę, tak aby uzyskać chrupiącą skórkę.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj