NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Słona rolada z szynką i serem
Słona rolada z szynką i serem
Przepis Słona rolada z szynką i serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.12.2020

Słona rolada z szynką i serem

Doskonała słona rolada, świetnie nadaje się na imprezę lub różne uroczystości.

Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
1/2 łyżeczki
soli
4 łyżki
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 op.
kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki
szpinaku lub sosu czatni (chutney)

Nadzienie:

twaróg
ser
szynka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka ubij do osiągnięcia pianki, dodaj sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kwaśną śmietanę lub jogurt. Na końcu dodaj szpinak lub czatni, w zależności od tego jaką roladę chcesz zrobić.
  2. Nałóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do osiągniecia złotego koloru.
  3. Upieczone ciasto wyjmij z blaszki i natychmiast zwiń razem z wilgotną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Gdy rolada wystygnie rozwiń ją i posmaruj twarogiem. Ułóż szynkę i ser a następnie zwiń. Tak zwiniętą roladę daj jeszcze do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 8-10 minut, aby ser się rozpuścił. Smacznego!

Żródło: Coolinarika

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz