NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Ryż zapiekany z szynką i serem
Ryż zapiekany z szynką i serem
Przepis Ryż zapiekany z szynką i serem

Smaczne i gotowe w ciągu kilku minut. Ryż zapiekany z szyną i serem. Ja użyłam sera mozzarella, ale jeśli lubisz bardziej serowy smak to możesz użyć więcej mozzarelli albo innego sera o bardziej wyrazistym smaku. Marchew dodała temu lepszy smak, próbowałam też robić bez niej ale nie było tak dobre, więc jej nie pomijaj. Proste danie, które przygotujesz szybko i robisz w jednym naczyniu żaroodpornym, więc się przy tym nie napracujesz :)

NajKasia    ·   11.8.2021

Ryż zapiekany z szynką i serem

Smaczne i gotowe w ciągu kilku minut. Ryż zapiekany z szyną i serem. Ja użyłam sera mozzarella, ale jeśli lubisz bardziej serowy smak to możesz użyć więcej mozzarelli albo innego sera o bardziej wyrazistym smaku. Marchew dodała temu lepszy smak, próbowałam też robić bez niej ale nie było tak dobre, więc jej nie pomijaj. Proste danie, które przygotujesz szybko i robisz w jednym naczyniu żaroodpornym, więc się przy tym nie napracujesz :)

Składniki

Będziemy potrzebować:

4 kubki
ugotowanego ryżu
100 g
startej mozzarelli
100 g
szynki
1 szt.
marchew
2 łyżka
posiekanej pietruszki
2 szt.
jajek
1 kubek
mleko
150 g
serka śmietankowego
1 kubek
tartego parmezanu
sól
pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ryż klasycznie ugotuj w osolonej wodzie (ja ryż gotuję tak samo jak makaron - do garnka wlewam wodę i doprowadzam ją do wrzenia. Następnie solę, dodaję ryż i gotuję na najniższym stopniu przez 15 minut. Następnie odcedzam ryż i pozostawiam do odcieknięcia.)
  2. W dużej misce wymieszaj ugotowany ryż, startą mozzarellę, pokrojoną szynkę, startą marchew, posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajka w mleku, serek śmietankowy i połowę kubeczka startego parmezanu. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną mieszankę włóż do naczynia żaroodpornego dokładnie wcześniej wysmarowanego olejem.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Bezpośrednio przed końcem pieczenia posyp po wierzchu pozostałym parmezanem i zapiekaj aż będzie złociste.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz