Rurki z kremem karmelowym z przepisu od babci

Rurki z kremem karmelowym z przepisu od babci
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W tym roku wypróbowałam nowy przepis i był niesamowity. Chyba już innych rurek nie będę robić. Oczywiście piszę to teraz, ale jak znajdę jakiś nowy to pewnie mnie będzie kusić, żeby go też wypróbować. Z ciastem pracowało się świetnie, rurki łatwo się zdejmowały z foremek i wcale się nie łamały. Krawędzie zamoczyłam w czekoladzie i nadziewałam je kremem karmelowym (mleko skondensowane + masło).

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
100 gcukru pudru
100 gmielonych orzechów
1 łyżeczkakakao
1 szt.jajko
250 gmargaryny

Polewa:

100 gczekolady do gotowania
50 gutwardzonego tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ja zawsze na świąteczne wypieki przesiewam mąkę, aby ciasto było bardziej puszyste. Teraz możesz zacząć przygotowanie. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, mielone orzechy i kakao. Na środku zrób dołek, wbij jajko i daj pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz.
  2. Rękoma wyrób ciasto i tak przygotowane rozwałkuj na cienki płat, który pokrój na pasy, z których potem na podstawie wymiarów foremek na rurki wytnij mniejsze prostokąty.
  3. Nawiń ciasto na metalowe foremki do rurek i piecz w temperaturze 180 stopni. Piecz przez około 10 minut, ale trzeba je obserwować ponieważ oczywiście zależy to od grubości nawiniętego ciasta i od wielkości rurek.
  4. Upieczone wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe zdejmij z foremek. Jak ostygną to już nie da się ich zdjąć. Ale bądź ostrożna bo metalowe foremki na rurki są gorące i można się oparzyć.
  5. Końce zamocz w polewie czekoladowej i nadziej kremem. Ja nadziewałam klasycznym kremem - karmelowe mleko skondensowane zmiksowałam z masłem.

Źródło: mamincinyrecepty

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj