NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Rurki z kremem karmelowym z przepisu od babci
Rurki z kremem karmelowym z przepisu od babci
Rurki z kremem karmelowym z przepisu od babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W tym roku wypróbowałam nowy przepis i był niesamowity. Chyba już innych rurek nie będę robić. Oczywiście piszę to teraz, ale jak znajdę jakiś nowy to pewnie mnie będzie kusić, żeby go też wypróbować. Z ciastem pracowało się świetnie, rurki łatwo się zdejmowały z foremek i wcale się nie łamały. Krawędzie zamoczyłam w czekoladzie i nadziewałam je kremem karmelowym (mleko skondensowane + masło).

NajKasia    ·   21.11.2021

Rurki z kremem karmelowym z przepisu od babci

W tym roku wypróbowałam nowy przepis i był niesamowity. Chyba już innych rurek nie będę robić. Oczywiście piszę to teraz, ale jak znajdę jakiś nowy to pewnie mnie będzie kusić, żeby go też wypróbować. Z ciastem pracowało się świetnie, rurki łatwo się zdejmowały z foremek i wcale się nie łamały. Krawędzie zamoczyłam w czekoladzie i nadziewałam je kremem karmelowym (mleko skondensowane + masło).

Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
100 g
cukru pudru
100 g
mielonych orzechów
1 łyżeczka
kakao
1 szt.
jajko
250 g
margaryny

Polewa:

100 g
czekolady do gotowania
50 g
utwardzonego tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ja zawsze na świąteczne wypieki przesiewam mąkę, aby ciasto było bardziej puszyste. Teraz możesz zacząć przygotowanie. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj cukier puder, mielone orzechy i kakao. Na środku zrób dołek, wbij jajko i daj pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz.
  2. Rękoma wyrób ciasto i tak przygotowane rozwałkuj na cienki płat, który pokrój na pasy, z których potem na podstawie wymiarów foremek na rurki wytnij mniejsze prostokąty.
  3. Nawiń ciasto na metalowe foremki do rurek i piecz w temperaturze 180 stopni. Piecz przez około 10 minut, ale trzeba je obserwować ponieważ oczywiście zależy to od grubości nawiniętego ciasta i od wielkości rurek.
  4. Upieczone wyjmij z piekarnika i jeszcze ciepłe zdejmij z foremek. Jak ostygną to już nie da się ich zdjąć. Ale bądź ostrożna bo metalowe foremki na rurki są gorące i można się oparzyć.
  5. Końce zamocz w polewie czekoladowej i nadziej kremem. Ja nadziewałam klasycznym kremem - karmelowe mleko skondensowane zmiksowałam z masłem.

Źródło: mamincinyrecepty

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz