Rurki z kremem jak z cukierni z podwójnym kremem

Przepis Rurki z kremem jak z cukierni z podwójnym kremem

Dodał: NajKasia, 15.10.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Rurki z kremem jak z cukierni. Nadziewane pianą z białek i kremem z żółtek z mascarpone.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 15.10.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

1 op.ciasta francuskiego

Krem z żółtek:

4 szt.żołtek
100 gcukier
25 gskrobi kukurydzianej
25 gmąki
1 op.cukru waniliowego
500 mlmleka
250 gmascarpone

Piana z białek:

4 szt.białek
200 gcukru
esencji rumowej
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na delikatnie posypanej mąką desce rozwałkuj ciasto francuskie na cienki płat, który pokrój na paseczki o szerokości około 2 cm i dłigości około 20 cm.
  2. Przygotuj foremki do rurek z kremem, które delikatnie posmaruj masłem i nawiń na nie ciasto. Obwinięte rurki nałóż na blaszce i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni.
  3. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj 25 g skrobi kukurydzianej i dokładnie utrzyj, aby nie mieć grudek. Następnie dodaj mąkę i cukier waniliowy i zmiksuj na gładką masę.
  4. 500 ml mleka zagrzej i powoli dodawaj masę z żółtek. Gotuj na małym ogniu stale mieszając aż otrzymasz gęstą masę, którą pozostaw do ostygnięcia. Mascarpone utrzyj, dodaj trochę masy z żółtek i wymieszaj.  Następnie całą masę mascarpone dodaj do masy z żółtek i wymieszaj. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przełóż do rękawa cukierniczego i napełniaj rurki z jednej części (tylko do połowy) tym kremem.
  5. Do drugiej części rurki dasz masę z białek - białka ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem i esencją i przełóż do kąpieli wodnej w której nadal miksuj. Zabierz gęstą pianę i jeszcze z ognia i jeszcze chwilkę miksuj. Pozostaw do ostygnięcia i możesz nią nadziewać rurki.

INSTRUKCJA VIDEO:


PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj