Roladki ze śmietany nadziewane powidłami

Przepis Roladki ze śmietany nadziewane powidłami

Dodał: NajKasia, 9.10.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Szybkie i delikatne, zrobione ze śmietany, mąki i margaryny lub masła. Nadziewać możesz je orzeszkami, powidłami... Ja miałam ochotę na coś z powidłami więc nadziewałam je powidłami. Ciasto jest bardzo delikatne, przypomina mi ciasto na marchewkowe kieszonki, które bardzo często robię. Połowę roladek nadziewałam nutellą, żeby rodzinka nie narzekała, że wszystkie są z powidłami :) żeby troszkę zmienić smaki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.10.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

1 kgmąki
500 gmargaryny lub masła
400 mlśmietany 12%
szczyptasoli

Ponadto będziemy potrzebować:

200 gpowideł
żółtko do posmarowania
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, którą odłóż na co najmniej 2 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto wieczorem a piec na drugi dzień.
  2. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 części i rozwałkuj na cienki płat, który pokrój na szersze paski.
  3. Paski pokrój na prostokąty i na jedną połowę nałóż powidła, drugą stronę posmaruj żółtkiem i przełóż. Delikatnie dociśnij krawędzie.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Jak tylko zrobią się złociste wyjmij je z piekarnika. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj