NajPrzepis.pl Roladki ze śmietany nadziewane powidłami
Roladki ze śmietany nadziewane powidłami
Przepis Roladki ze śmietany nadziewane powidłami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Szybkie i delikatne, zrobione ze śmietany, mąki i margaryny lub masła. Nadziewać możesz je orzeszkami, powidłami... Ja miałam ochotę na coś z powidłami więc nadziewałam je powidłami. Ciasto jest bardzo delikatne, przypomina mi ciasto na marchewkowe kieszonki, które bardzo często robię. Połowę roladek nadziewałam nutellą, żeby rodzinka nie narzekała, że wszystkie są z powidłami :) żeby troszkę zmienić smaki.

NajKasia    ·   9.10.2021

Roladki ze śmietany nadziewane powidłami

Szybkie i delikatne, zrobione ze śmietany, mąki i margaryny lub masła. Nadziewać możesz je orzeszkami, powidłami... Ja miałam ochotę na coś z powidłami więc nadziewałam je powidłami. Ciasto jest bardzo delikatne, przypomina mi ciasto na marchewkowe kieszonki, które bardzo często robię. Połowę roladek nadziewałam nutellą, żeby rodzinka nie narzekała, że wszystkie są z powidłami :) żeby troszkę zmienić smaki.

Składniki

Ciasto:

1 kg
mąki
500 g
margaryny lub masła
400 ml
śmietany 12%
szczypta
soli

Ponadto będziemy potrzebować:

200 g
powideł
żółtko do posmarowania
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, którą odłóż na co najmniej 2 godziny. Najlepiej jest przygotować ciasto wieczorem a piec na drugi dzień.
  2. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 2 części i rozwałkuj na cienki płat, który pokrój na szersze paski.
  3. Paski pokrój na prostokąty i na jedną połowę nałóż powidła, drugą stronę posmaruj żółtkiem i przełóż. Delikatnie dociśnij krawędzie.
  4. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Jak tylko zrobią się złociste wyjmij je z piekarnika. Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz