NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Roladki z kurczaka z szynką i serem
Roladki z kurczaka z szynką i serem
Przepis Roladki z kurczaka z szynką i serem
NajKasia    ·   15.12.2020

Roladki z kurczaka z szynką i serem

Proste w przygotowaniu danie, które warto wypróbować. Zobaczysz, że klasyka będzie smakować każdemu. Zwykle nadziewamy piersi z kurczaka szynką i serem. Tym razem jednak jest odwrotnie. Piersi z kurczaka owinięte w szynce i serze, to wszystko zalane sosem i zapieczone w piekarniku. Do tego klasyczne puree ziemniaczane lub gotowane ziemniaki i obiad gotowy.

30 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

3 szt.
piersi z kurczaka
200 g
szynki
200 g
plastrów sera

Sos:

4 łyżki
oleju
4 łyżki
mąki tortowej
500 ml
mleka
2 łyżki
kwaśnej śmietany
sól, pieprz
pietruszka
gałka muszkatołowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso z kurczaka oczyść i pokrój na cienkie plastry.
  2. Na plaster sera połóż plaster szynki i cienki plaster mięsa z kurczaka. Zwiń a roladki włóż do żaroodpornego naczynia, które delikatnie natrzyj olejem.
  3. Sos:
    Olej rozgrzej na patelni, dodaj mąkę i stale mieszając krótko podsmaż. Dolej mleko i gotuj aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną pietruszkę.
  4. Zalej roladki sosem i włóż aby się zapiekły w piekarniku. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Gotowe roladki pozostaw do ostygnięcia i podawaj z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz