NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Rolada z wafli z nadzieniem kokosowo-karmelowym, bez pieczenia
Rolada z wafli z nadzieniem kokosowo-karmelowym, bez pieczenia
Przepis Rolada z wafli z nadzieniem kokosowo-karmelowym, bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.12.2020

Rolada z wafli z nadzieniem kokosowo-karmelowym, bez pieczenia

Przygotowanie było wyjątkowo szybkie. Gdy przygotowywałam nadzienie, wafle nabierały wilgoci na mokrej ściereczce, potem je tylko posmarowałam i zwinęłam. Odłożyłam do lodówki a po wystygnięciu pokroiłam roladę na centymetrowe kawałki. Bardzo smaczny słodki deser.

15 min.
Przygotowanie
Składniki
1 szt.
suchy wafel

Nadzienie karmelowe:

100 g
cukru kryształ
200 ml
wody
260 g
herbatników

Nadzienie kokosowe:

100 g
cukru kryształ
3 łyżki
wody
100 g
masła
100 g
mleka w proszku
100 g
wiórków kokosowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Suchy wafel połóż na wilgotnej ściereczce i pozostaw na niej na czas przygotowywania nadzienia.
  2. Daj cukier kryształ do garnuszka i na delikatnym ogniu pozostaw do skarmelizowania. Gdy karmel jest gotowy, zalej go wodą. Uważaj, bo przy zalewaniu wodą na karmelu tworzą się bąble i może on pryskać. Pozostaw karmel aby się rozpuścił i odstaw. Dodaj zmiksowane herbatniki i wymieszaj. Jeszcze gorące nadzienie nałóż na wilgotny wafel i równomiernie rozsmaruj.
  3. Wodę, cukier kryształ i masło daj do garnuszka aby się rozpuściły na delikatnym ogniu. Odstaw i dodaj mleko w proszku. Wymieszaj i dodaj wiórki kokosowe. Ponownie wymieszaj i nałóż to nadzienie na nadzienie karmelowe. Ostrożnie zwiń roladę i zawiń ją w folię spożywczą lub w folię aluminiową.
  4. Odłóż do lodówki do ostygnięcia, pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz