NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Rolada z kremem kokosowym
Rolada z kremem kokosowym
Przepis Rolada z kremem kokosowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.3.2021

Rolada z kremem kokosowym

Jeśli lubisz kokos to nie możesz przegapić mojej kokosowej rolady. Jest delikatna, miękka a pod względem smaku jest moim zdaniem doskonała.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
120 g
cukru kryształ
80 g
mąki

Krem:

250 ml
mleka
1 op.
budyń kokosowy
250 g
masła
cukier do smaku

Na dokończenie rolady:

dobra truskawkowa marmolada
wiórki kokosowe
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Rolada: Żółtka oddziel od białek i ubij na sztywną pianę. Do piany dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj. Na końcu delikatnie domieszaj mąkę.
  2. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w średnio rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu nie zwijaj ciasta, pozostaw aby ostygło, rolada nie będzie się łamać, jest bardzo miękka.
  3. Na krem zagotuj 200 ml mleka, w pozostałym mleku wymieszaj budyń, wlej do gorącego mleka i gotuj aż zgęstnieje. Budyń pozostaw do ostygnięcia a potem stopniowo zmiksuj go z masłem. Budyń i masło powinny mieć taką samą temperaturę, aby krem się nie zważył. Możesz dosłodzić do smaku.
  4. Ostygniętą roladę posmaruj dobrą marmoladą truskawkową i warstwą 2/3 kremu i ostrożnie zawiń. Kremem posmaruj również boki i posyp wiórkami kokosowymi. Z pozostałego kremu zrób na wierzchu fale. Włóż do lodówki aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz