NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Rolada marchewkowa z kremem twarogowym
Rolada marchewkowa z kremem twarogowym
Przepis Rolada marchewkowa z kremem twarogowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Każdy kto choć raz upiekł ciasto z dodatkiem marchwi, dyni, cukinii lub buraków przyzna mi rację, że jest świetne. Takie ciasta pozostają świeże i miękkie nawet przez kilka dni. Ta zasada nie obowiązuje w przypadku tego smakołyku, ponieważ on nigdy nie zostaje u nas w domu na drugi dzień bo cały natychmiast zjadamy.

NajKasia    ·   24.6.2022

Rolada marchewkowa z kremem twarogowym

Każdy kto choć raz upiekł ciasto z dodatkiem marchwi, dyni, cukinii lub buraków przyzna mi rację, że jest świetne. Takie ciasta pozostają świeże i miękkie nawet przez kilka dni. Ta zasada nie obowiązuje w przypadku tego smakołyku, ponieważ on nigdy nie zostaje u nas w domu na drugi dzień bo cały natychmiast zjadamy.

20 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

4 szt.
całe jajka
100 g
cukru trzcinowego
1 op.
cukru waniliowego
140 g
marchwi
1 łyżka
oleju
120 g
mąki
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Nadzienie:

1 i 1/2 wiaderka
miękkiego twarogu
1 kubeczek
śmietany (200g)
4 łyżki
cukru pudru
2 łyżki puddingu w proszku bez gotowania (np. Crème Olé Dr. Oetker, sypki proszek, nic się nie gotuje, ja dałam kokosowy)
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. W misce zmiksuj ręcznym mikserem elektrycznym całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, dodaj olej a następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj ze startą marchewką i mieszanką mąki, cynamonu, proszku do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto daj na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Potem pozostaw do ostygnięcia, posmaruj nadzieniem twarogowym i jednocześnie zdejmując z niego papier do pieczenia zwiń w roladę. 
  2. Nadzienie: 
    Wszystko razem tylko zmiksuj ręcznym mikserem elektrycznym.
  3. Możesz zostawić trochę kremu i posmarować nim roladę po wierzchu. Ja zmiksowałam około 60 g masła z 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami mleka w proszku, calą roladę posmarowałam tym kremem i posypałam mielonymi, prażonymi niesolonymi orzeszkami ziemnymi.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz