NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Rolada jak ptysie - najlepszy deser jak z cukierni
Rolada jak ptysie - najlepszy deser jak z cukierni
Przepis Rolada jak ptysie - najlepszy deser jak z cukierni
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ptysie są bardzo lubianym deserem, nie tylko wśród dzieci ale również wśród dorosłych. Koniecznie wypróbuj również ten przepis, który jest znacznie mniej wymagający pod względem czasu niż klasyczne ptysie.

NajKasia    ·   20.1.2022

Rolada jak ptysie - najlepszy deser jak z cukierni

Ptysie są bardzo lubianym deserem, nie tylko wśród dzieci ale również wśród dorosłych. Koniecznie wypróbuj również ten przepis, który jest znacznie mniej wymagający pod względem czasu niż klasyczne ptysie.

55 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Krem:

2 szt.
jajek
100 g
cukru kryształ
400 g
mleka
30 g
skrobi kukurydzianej
1 op.
cukru waniliowego
50 g
masła

Ciasto:

80 g
masła
150 g
wody
1 g
soli
3 g
cukru
100 g
mąki
3 szt.
jajka
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Najpierw przygotuj krem ponieważ będziesz potrzebowała, aby trochę ostygł.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i skrobią, dodaj mleko i rózgą porządnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Tak rozmieszaną masę zagotuj w garnku na średnim ogniu. Gęsty krem odstaw, od razu wymieszaj z masłem i pozostaw aby trochę ostygł.
  3. Gdy krem stygnie przygotuj ciasto. Masło, wodę, sól i cukier daj do garnka i rozpuść. Gdy masło jest rozpuszczone dodaj mąkę i mieszaj, dopóki masa nie zacznie się odklejać od ścian i dna garnka. Odstaw i pozostaw aby trochę ostygło. Następnie dodawaj jedno jajko po drugim i za każdym razem dokładnie mieszaj.
  4. Przygotowanw ciasto daj na blaszkę (30x40 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
  5. Ciasto wyjmij gdy jest jeszcze gorące i posmaruj je przygotowanym kremem. Zawiń w papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Po zupełnym ostygnięciu krój ostrym nożem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz