Rolada jak ptysie - najlepszy deser jak z cukierni

Przepis Rolada jak ptysie - najlepszy deser jak z cukierni
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ptysie są bardzo lubianym deserem, nie tylko wśród dzieci ale również wśród dorosłych. Koniecznie wypróbuj również ten przepis, który jest znacznie mniej wymagający pod względem czasu niż klasyczne ptysie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Krem:

2 szt.jajek
100 gcukru kryształ
400 gmleka
30 gskrobi kukurydzianej
1 op.cukru waniliowego
50 gmasła

Ciasto:

80 gmasła
150 gwody
1 gsoli
3 gcukru
100 gmąki
3 szt.jajka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj krem ponieważ będziesz potrzebowała, aby trochę ostygł.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem i skrobią, dodaj mleko i rózgą porządnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Tak rozmieszaną masę zagotuj w garnku na średnim ogniu. Gęsty krem odstaw, od razu wymieszaj z masłem i pozostaw aby trochę ostygł.
  3. Gdy krem stygnie przygotuj ciasto. Masło, wodę, sól i cukier daj do garnka i rozpuść. Gdy masło jest rozpuszczone dodaj mąkę i mieszaj, dopóki masa nie zacznie się odklejać od ścian i dna garnka. Odstaw i pozostaw aby trochę ostygło. Następnie dodawaj jedno jajko po drugim i za każdym razem dokładnie mieszaj.
  4. Przygotowanw ciasto daj na blaszkę (30x40 cm), wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
  5. Ciasto wyjmij gdy jest jeszcze gorące i posmaruj je przygotowanym kremem. Zawiń w papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Po zupełnym ostygnięciu krój ostrym nożem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj