Rolada banana split

Przepis Rolada banana split

Dodał: NajKasia, 23.1.2021

Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Łatwe w przygotowaniu, doskonały smak. Rolada banana split - w środku banan, na wierzchu kremowa bita śmietana. Pyszne!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.1.2021

Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

500 mlśmietany kremówki
150 ggorzkiej czekolady
3 szt.jajek
4 łyżkizimnej wody
150 gcukru
75 gmąki
75 gskrobi kukurydzianej
1,5 łyżeczkiproszku do pieczenia
2 szt.bananów
1 łyżeczkasoku z cytryny
1 op.cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 250 ml śmietany zagrzej w mniejszym garnuszku, dodaj 125 g gorzkiej czekolady i mieszając rozpuść ją. Pozostaw aby dobrze ostygło.
  2. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę a następnie dodawaj zimną wodę lub wodę mineralną na zmianę z cukrem waniliowym.
  3. Żółtka ubij z cukrem do osiągniecia pianki, dodaj mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj drewnianą łyżką. Przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 10-12 minut. Upieczone ciasto połóż na wilgotnej ściereczce i zwiń je. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Obrane banany pokrop sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały. Ostygniętą masę czekoladową zmiksuj mikserem i posmaruj nią ostygnięty spód. Ułóż banany i zroluj.
  5. Wierzch ozdób ubitą śmietaną (250 ml) i rozpuszczoną czekoladą (25 g). Włóż do lodówki i wkrótce możesz podawać. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj