NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Tiramisu Rolada à la tiramisu
Rolada à la tiramisu
Przepis Rolada à la tiramisu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.6.2021

Rolada à la tiramisu

Coraz więcej kwiatów kwitnie w ogrodzie, słońce w ostatnich dniach mocno świeci więc warunki żeby napić się kawy są idealne. A do kawy idealnie pasuje to ciasto. Jeśli lubisz kawę to bardzo polecam. Jest proste, szybkie do przygotowania i tylko potem trzeba poczekać aby stężało w lodówce, ale dzięki temu jest nie tylko pyszne ale też ładne.

Składniki
Ciasto:
6 szt.
jajek
szczypta
soli
6 łyżek
cukru pudru
3 łyżki
(czubate) mąki
1 łyżka
(czubata) skrobi ziemniaczanej
1/2 op.
proszku do pieczenia
A poza tym:
1 opakowanie
podłużnych biszkoptów (12 sztuk)
filiżanka
ostygniętej silnej kawy (około 150 ml)
1 duży kieliszek
Amaretto
3 opakowania
serka almette śmietankowego (łącznie 600 g)
2 kubeczki
śmietany (łącznie 380 g)
3 łyżki
cukru pudru
1 op.
bitej śmietany w proszku
150 ml
dobrze schłodzonego mleka
kakao do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Spód: Ręcznym mikserem ubij białka z solą do osiągnięcia sztywnej piany, potem zmiksuj z nią cukier puder i po jednym dodawaj żółtka a następnie już tylko delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj z mieszanką mąki, skrobi ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Wyłóż na dużą niską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Pozostaw na blaszce aby całkiem ostygło (nie zwijaj, nie wyjmuj).
  2. Ostygnięty spód posmaruj kremem, następnie ułóż na nim biszkopty zamoczone w kawie na długość w trzech rzędach (zawsze cztery biszkopty jeden za drugim w jednym rzędzie) i zacznij zwijać. Jednocześnie zdejmuj papier do pieczenia i za jego pomocą zwijaj roladę.
  3. Gotową posmaruj bitą śmietaną, posyp kakao i ozdób resztą bitej śmietany.
  4. Daj do lodówki aby się schłodziła, najlepiej na całą noc to wszystko się dobrze połączy.
  5. Krem: Tylko zmiksuj ręcznym mikserem serek almette ze śmietaną i z cukrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz