Rolada à la tiramisu

Przepis Rolada à la tiramisu

Dodał: NajKasia, 18.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Coraz więcej kwiatów kwitnie w ogrodzie, słońce w ostatnich dniach mocno świeci więc warunki żeby napić się kawy są idealne. A do kawy idealnie pasuje to ciasto. Jeśli lubisz kawę to bardzo polecam. Jest proste, szybkie do przygotowania i tylko potem trzeba poczekać aby stężało w lodówce, ale dzięki temu jest nie tylko pyszne ale też ładne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:
6 szt.jajek
szczyptasoli
6 łyżekcukru pudru
3 łyżki(czubate) mąki
1 łyżka(czubata) skrobi ziemniaczanej
1/2 op.proszku do pieczenia
A poza tym:
1 opakowaniepodłużnych biszkoptów (12 sztuk)
filiżankaostygniętej silnej kawy (około 150 ml)
1 duży kieliszekAmaretto
3 opakowaniaserka almette śmietankowego (łącznie 600 g)
2 kubeczkiśmietany (łącznie 380 g)
3 łyżkicukru pudru
1 op.bitej śmietany w proszku
150 mldobrze schłodzonego mleka
kakao do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Spód: Ręcznym mikserem ubij białka z solą do osiągnięcia sztywnej piany, potem zmiksuj z nią cukier puder i po jednym dodawaj żółtka a następnie już tylko delikatnie drewnianą łyżką wymieszaj z mieszanką mąki, skrobi ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Wyłóż na dużą niską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Pozostaw na blaszce aby całkiem ostygło (nie zwijaj, nie wyjmuj).
  2. Ostygnięty spód posmaruj kremem, następnie ułóż na nim biszkopty zamoczone w kawie na długość w trzech rzędach (zawsze cztery biszkopty jeden za drugim w jednym rzędzie) i zacznij zwijać. Jednocześnie zdejmuj papier do pieczenia i za jego pomocą zwijaj roladę.
  3. Gotową posmaruj bitą śmietaną, posyp kakao i ozdób resztą bitej śmietany.
  4. Daj do lodówki aby się schłodziła, najlepiej na całą noc to wszystko się dobrze połączy.
  5. Krem: Tylko zmiksuj ręcznym mikserem serek almette ze śmietaną i z cukrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj