NajPrzepis.pl Desery Kołacze Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym
Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym
Przepis Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.11.2021

Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym

To była naprawdę jedna wielka słodka przygoda. Najpierw chciałam dać do ciasta zamiast śmietany jogurt naturalny ale zobaczyłam że już nie mam jogurtów więc musiałam improwizować i dać śmietanę 12%. Rogaliki są delikatne a jednocześnie chrupiące, są fantastyczne.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
200 g
masła
1 szt.
jajko
150 g
śmietany 12%
szczypta
soli
1 małe op.
proszku do pieczenia
do posmarowania
jajko

Nadzienie:

mak
powidła
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników zrób kulkę, którą odłóż na godzinę do lodówki.
  2. Potem rozwałkuj ciasto na cienki płat, który pokrój na płatki o takiej samej szerokości.
  3. Na każdy płatek nałóż nadzienie, które przygotuj w ten sposób, że wymieszaj wszystkie składniki: mak, powidła i cukier w proporcji, jaka Ci odpowiada.
  4. Przełóż i delikatnie dociśnij aby zrobić nadziewanego węża. Pokrój na takiej samej wielkości kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - obserwuj.
  6. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz