NajPrzepis.pl Desery Kołacze Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym
Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym
Przepis Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

To była naprawdę jedna wielka słodka przygoda. Najpierw chciałam dać do ciasta zamiast śmietany jogurt naturalny ale zobaczyłam że już nie mam jogurtów więc musiałam improwizować i dać śmietanę 12%. Rogaliki są delikatne a jednocześnie chrupiące, są fantastyczne.

NajKasia    ·   3.11.2021

Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym

To była naprawdę jedna wielka słodka przygoda. Najpierw chciałam dać do ciasta zamiast śmietany jogurt naturalny ale zobaczyłam że już nie mam jogurtów więc musiałam improwizować i dać śmietanę 12%. Rogaliki są delikatne a jednocześnie chrupiące, są fantastyczne.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
200 g
masła
1 szt.
jajko
150 g
śmietany 12%
szczypta
soli
1 małe op.
proszku do pieczenia
do posmarowania
jajko

Nadzienie:

mak
powidła
cukier puder
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Ze wszystkich składników zrób kulkę, którą odłóż na godzinę do lodówki.
  2. Potem rozwałkuj ciasto na cienki płat, który pokrój na płatki o takiej samej szerokości.
  3. Na każdy płatek nałóż nadzienie, które przygotuj w ten sposób, że wymieszaj wszystkie składniki: mak, powidła i cukier w proporcji, jaka Ci odpowiada.
  4. Przełóż i delikatnie dociśnij aby zrobić nadziewanego węża. Pokrój na takiej samej wielkości kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - obserwuj.
  6. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz