Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym

Przepis Rogaliki ze śmietaną i z nadzieniem makowo-powidłowym

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To była naprawdę jedna wielka słodka przygoda. Najpierw chciałam dać do ciasta zamiast śmietany jogurt naturalny ale zobaczyłam że już nie mam jogurtów więc musiałam improwizować i dać śmietanę 12%. Rogaliki są delikatne a jednocześnie chrupiące, są fantastyczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.11.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
200 gmasła
1 szt.jajko
150 gśmietany 12%
szczyptasoli
1 małe op.proszku do pieczenia
do posmarowaniajajko

Nadzienie:

mak
powidła
cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników zrób kulkę, którą odłóż na godzinę do lodówki.
  2. Potem rozwałkuj ciasto na cienki płat, który pokrój na płatki o takiej samej szerokości.
  3. Na każdy płatek nałóż nadzienie, które przygotuj w ten sposób, że wymieszaj wszystkie składniki: mak, powidła i cukier w proporcji, jaka Ci odpowiada.
  4. Przełóż i delikatnie dociśnij aby zrobić nadziewanego węża. Pokrój na takiej samej wielkości kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - obserwuj.
  6. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj