NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Rogaliki cappuccino
Rogaliki cappuccino
Przepis Rogaliki cappuccino
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.11.2021

Rogaliki cappuccino

Znalazłam przepis na rogaliki cappuccino, zrobiłam ciasto i w ostatniej chwili odkryłam że nie mam w domu foremek. Byłam chyba w trzech sklepach i tylko w jednym z nich znalazła jedną foremkę. Więc musiałam odkryć sposób jak je zrobić nawet bez dużej ilości foremek. Koniecznie spróbuj. Pod względem smaku są fantastyczne.

Składniki
50 g
cappuccino w proszku
50 ml
gorącej wody
350 g
mąki
szczypta
soli
100 g
mielonych orzechów włoskich
100 g
cukru pudru
200 g
masła (lub margaryny)
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Cappuccino zalej goracą wodą i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, mielone orzeszki, przesiany cukier puder i pokrojone w kostę masło. Dodaj również ostygnięte cappuccino i wyrób gładkie ciasto, które odstaw na noc do lodówki. Najlepiej jest przygotować ciasto wieczorem a następnego dnia zająć się pieczeniem.
  3. Następnego dnia godzinę przed tym gdy będziesz piec rogaliki wyjmij ciasto z lodówki, przygotuj foremkę i kawałek folii spożywczej.
  4. Jeśli nie masz wystarczającej ilości foremek na rogaliki to wybierz ten sposób. Foremkę wyłóż folią spożywczą, napełnij ciastem i dociśnij je. Następnie wyjmij ciasto z foremki przy pomocy folii i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
  6. Upieczone rogaliki zamocz w polewie - ale tylko końce.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz