NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny RAFAELLO bez pieczenia
RAFAELLO bez pieczenia
Przepis RAFAELLO bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.4.2021

RAFAELLO bez pieczenia

Ten, kto nie lubi spędzać dużo czasu w kuchni aby przygotować smaczny deser powinien koniecznie wypróbować to ciasto Rafaello bez pieczenia. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy herbatniki zmiękną.

35 min.
Przygotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

3 szklanki
mleka
3 łyżki
mąki
3 łyżki
mąki kukurydzianej
3 szt.
żółtek
3 łyżeczki
cukru waniliowego
1,5 szklanki
cukru
2 szklanki
wiórków kokosowych
250 g
masła
2 opl.
herbatników
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W połowie szklanki mleka wymieszaj żółtka, mąkę i mąk kukurydzianą. Pozostałe mleko zagotuj na ogniu wraz z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj do niego mleko z żółtkami i gotuj dopóki masa nie zgęstnieje.
  2. Gęsty budyń odstaw, zakryj folią aluminiową i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo po łyżce dodawaj ostygnitęy budyń i ubij do osiągnięcia kremowej masy. Na końcu dodaj 1,5 szklanki wiórków kokosowych i wymieszaj. Masę podziel na 3 części.
  4. Przygotuj głębszą formę o wymiarach 24 x 34 cm, dno wyłóż herbatnikami, daj na nie 1/3 kremu, znów przełóż herbatnikami, nałóż drugą warstwę kremu, przełoż herbatnikami i daj pozostały krem.
  5. Resztkę wiórków podpiecz na suchej patelni i posyp nimi ciasto po wierzchu. Odłóż do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy herbatniki zmiękną. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz