NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka "Wróbel w garści" z ziemniakami
"Wróbel w garści" z ziemniakami
Przepis "Wróbel w garści" z ziemniakami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.6.2021

"Wróbel w garści" z ziemniakami

"Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu", kto z nas nie zna tego przysłowia... Ale czy znasz też już ten super prosty i szybki przepis? To mięsko jest po prostu luksusowe. Niedawno robiłam mięso jak na rolady ale zwyczajnie na talerzy a dziś już porządnie, tak jak powinno być czyli zwinięte a dodatkowo jeszcze zabezpieczyłam je boczkiem. Jako dodatek klasyczne gotowane ziemniaki.

Składniki
4 szt.
kotlety z udka z kurczaka
150 g
boczku (cienkie plastry)
200 ml
wywaru
1 łyżka
sosu sojowego
przyprawa do grilla
sól
olej
gotowa jasna zasmażka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso oczyść, z obu stron posól i posyp przyprawami, pokrop olejem i włóż do ceramicznej miski.
  2. Mięso ułóż warstwami na sobie, przykryj pokrywką i pozostaw do następnego dnia aby się marynowało. Następnie każdy płat mięsa przekrój na 4 części i każdy kawałek oddzielnie zawiń w plaster boczku.
  3. Gotowe "gołąbki" ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym, podlej mieszanką wywaru i sosu sojowego, przykryj pokrywką i duś 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  4. Następnie odkryj, sos zagęść gotową zasmażką, dokładnie wymieszaj, wszystko włóż z powrotem do piekarnika i dopiecz aż osiągnie odpowiednią barwę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz