"Wróbel w garści" z ziemniakami

Przepis "Wróbel w garści" z ziemniakami

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

"Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu", kto z nas nie zna tego przysłowia... Ale czy znasz też już ten super prosty i szybki przepis? To mięsko jest po prostu luksusowe. Niedawno robiłam mięso jak na rolady ale zwyczajnie na talerzy a dziś już porządnie, tak jak powinno być czyli zwinięte a dodatkowo jeszcze zabezpieczyłam je boczkiem. Jako dodatek klasyczne gotowane ziemniaki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.6.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

4 szt.kotlety z udka z kurczaka
150 gboczku (cienkie plastry)
200 mlwywaru
1 łyżkasosu sojowego
przyprawa do grilla
sól
olej
gotowa jasna zasmażka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso oczyść, z obu stron posól i posyp przyprawami, pokrop olejem i włóż do ceramicznej miski.
  2. Mięso ułóż warstwami na sobie, przykryj pokrywką i pozostaw do następnego dnia aby się marynowało. Następnie każdy płat mięsa przekrój na 4 części i każdy kawałek oddzielnie zawiń w plaster boczku.
  3. Gotowe "gołąbki" ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym, podlej mieszanką wywaru i sosu sojowego, przykryj pokrywką i duś 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  4. Następnie odkryj, sos zagęść gotową zasmażką, dokładnie wymieszaj, wszystko włóż z powrotem do piekarnika i dopiecz aż osiągnie odpowiednią barwę.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj