Pyszny tort czekoladowy z mascarpone

Przepis Pyszny tort czekoladowy z mascarpone

Dodał: NajKasia, 18.1.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Pyszny tort czekoladowy z mascarponePrzepis Pyszny tort czekoladowy z mascarponePrzepis Pyszny tort czekoladowy z mascarponePrzepis Pyszny tort czekoladowy z mascarponePrzepis Pyszny tort czekoladowy z mascarpone
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kremowy tort, który doskonale nadaje się na różne uroczystości. Krem z mascarpone jest delikatny i pyszny. Wewnątrz niespodzianka w postaci rozpuszczonej czekolady orzechowej. Pyszne!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Pyszny tort czekoladowy z mascarponePrzepis Pyszny tort czekoladowy z mascarponePrzepis Pyszny tort czekoladowy z mascarponePrzepis Pyszny tort czekoladowy z mascarponePrzepis Pyszny tort czekoladowy z mascarpone

Dodał: NajKasia, 18.1.2022

Kategorie: Torty, Słodkie torty

SKŁADNIKI

Ciasto:

130 gmasła
300 gcukru pudru
3 szt.jajek
120 mlmleka
2 łyżkijogurtu naturalnego
50 gkakao
1/2 małego op.proszku do pieczenia
140 gmąki
1 op.budyniu o smaku orzechów laskowych

Krem mascarpone:

500 gmascarpone
200 mlśmietany kremówki
1 op.śmietanfix
50 gcukru pudru

Krem czekoladowo-orzechowy:

200 mlśmietany kremówki
80 gczekolady o smaku orzechów laskowych
100 ggorzkiej czekolady

Do ozdobienia:

200 mlśmietany kremówki
nutella według potrzeb lub czekolada orzechowa

Dodatkowo będziemy potrzebować:

około 100 mlmleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto:
    Mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku oraz budyń wymieszaj razem. Podziel na dwie części.
    W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
    Dodaj pierwszą połowę sypkiej mieszanki i połowę mleka, wymieszaj a następnie dodaj drugą połowę mąki i mleka. Na koniec dodaj jogurt i wszystko dobrze wymieszaj.
    Tak przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 28 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
    Upieczone ciasto wyjmij z formy, pozostaw do ostygnięcia. Przekrój je na dwie połowy. Jedną część ciasta daj z powrotem do formy, drugą odłóż na bok.
  2. Krem mascarpone:
    Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem i śmietanfixem, ubijając na sztywną bita śmietanę. Stopniowo w małych ilościach dodawaj mascarpone i mieszaj ale niezbyt długo.
  3. Krem czekoladowo orzechowy:
    Śmietanę kremówkę wlej do odpowiedniego rondelka, dodaj obie połamane czekolady i daj nad parę. Mieszaj rózgą dopóki śmietana się nie rozpuści i masa nie zacznie gęstnieć. Odstaw z ognia i mieszając od czasu do czasu pozostaw aby trochę ostygło.
  4. Pierwszą część ciasta, która jest w tortownicy polej połową mleka, posmaruj połową kremu mascarpone. Na to daj krem czekoladowy a na koniec faj również drugą połowę kremu mascarpone. Przykryj drugą częścią ciasta, którą polej pozostałym mlekiem. Daj na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Po ostygnięciu zdejmij obręcz z tortownicy i cały krem posmaruj bitą śmietaną i ozdób dodatkową iloscią nutelli lub rozpuszczoną czekoladą orzechową.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj