NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Pyszny tort czekoladowy z mascarpone
Pyszny tort czekoladowy z mascarpone
Przepis Pyszny tort czekoladowy z mascarpone

Kremowy tort, który doskonale nadaje się na różne uroczystości. Krem z mascarpone jest delikatny i pyszny. Wewnątrz niespodzianka w postaci rozpuszczonej czekolady orzechowej. Pyszne!

NajKasia    ·   18.1.2022

Pyszny tort czekoladowy z mascarpone

Kremowy tort, który doskonale nadaje się na różne uroczystości. Krem z mascarpone jest delikatny i pyszny. Wewnątrz niespodzianka w postaci rozpuszczonej czekolady orzechowej. Pyszne!

Składniki

Ciasto:

130 g
masła
300 g
cukru pudru
3 szt.
jajek
120 ml
mleka
2 łyżki
jogurtu naturalnego
50 g
kakao
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
140 g
mąki
1 op.
budyniu o smaku orzechów laskowych

Krem mascarpone:

500 g
mascarpone
200 ml
śmietany kremówki
1 op.
śmietanfix
50 g
cukru pudru

Krem czekoladowo-orzechowy:

200 ml
śmietany kremówki
80 g
czekolady o smaku orzechów laskowych
100 g
gorzkiej czekolady

Do ozdobienia:

200 ml
śmietany kremówki
nutella według potrzeb lub czekolada orzechowa

Dodatkowo będziemy potrzebować:

około 100 ml
mleka
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto:
    Mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku oraz budyń wymieszaj razem. Podziel na dwie części.
    W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj jajka i dobrze wymieszaj.
    Dodaj pierwszą połowę sypkiej mieszanki i połowę mleka, wymieszaj a następnie dodaj drugą połowę mąki i mleka. Na koniec dodaj jogurt i wszystko dobrze wymieszaj.
    Tak przygotowane ciasto wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 28 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.
    Upieczone ciasto wyjmij z formy, pozostaw do ostygnięcia. Przekrój je na dwie połowy. Jedną część ciasta daj z powrotem do formy, drugą odłóż na bok.
  2. Krem mascarpone:
    Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem i śmietanfixem, ubijając na sztywną bita śmietanę. Stopniowo w małych ilościach dodawaj mascarpone i mieszaj ale niezbyt długo.
  3. Krem czekoladowo orzechowy:
    Śmietanę kremówkę wlej do odpowiedniego rondelka, dodaj obie połamane czekolady i daj nad parę. Mieszaj rózgą dopóki śmietana się nie rozpuści i masa nie zacznie gęstnieć. Odstaw z ognia i mieszając od czasu do czasu pozostaw aby trochę ostygło.
  4. Pierwszą część ciasta, która jest w tortownicy polej połową mleka, posmaruj połową kremu mascarpone. Na to daj krem czekoladowy a na koniec faj również drugą połowę kremu mascarpone. Przykryj drugą częścią ciasta, którą polej pozostałym mlekiem. Daj na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Po ostygnięciu zdejmij obręcz z tortownicy i cały krem posmaruj bitą śmietaną i ozdób dodatkową iloscią nutelli lub rozpuszczoną czekoladą orzechową.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz