NajPrzepis.pl Desery Kołacze Pyszny sen Caffé Latté
Pyszny sen Caffé Latté
Przepis Pyszny sen Caffé Latté
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

To wspaniałe ciasto upiekł mój brat ale przyniósł mi na nie też przepis. Więc się nim z Wami podzielę. Doskonale pasuje na różne uroczystości, ale na niedzielne popołudnie też będzie dobre.

NajKasia    ·   23.9.2021

Pyszny sen Caffé Latté

To wspaniałe ciasto upiekł mój brat ale przyniósł mi na nie też przepis. Więc się nim z Wami podzielę. Doskonale pasuje na różne uroczystości, ale na niedzielne popołudnie też będzie dobre.

55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
120 g
cukru pudru
120 g
mąki
2 łyżki
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
8 łyżek
gorącej wody
3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
2 łyżki
oleju

Krem:

2 op.
budyniu Caffé Latté
3 łyżki
cukru pudru
3 łyżki
cukru kryształ
2 łyżeczki (sypkiego proszku)
kawy rozpuszczalnej
200 g
masła
2 łyżki
rumu
200 g
śmietany

Wierzch:

2 op.
śmietany kremówki
100 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Całe jajka zmiksuj z cukrem i gorącą kawą (kawę rozpuszczalną zalej 8 łyżkami gorącej wody). Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiej i razem z olejem stopniowo dodawaj do mieszanki z jajek.
  2. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
  4. W mleku ugotuj budyń razem z 3 łyżkami cukru i pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem, rumem i sypką kawą do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj budyń oraz śmietanę i zmiksuj na gładki krem.
  5. Nałóż na ostygnięty korpus.
  6. Na krem daj bitą śmietanę, którą zmiksuj i na koniec dodaj 100 g delikatnie ostygniętej czekolady, którą rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz