NajPrzepis.pl Desery Ciastka Pyszne wysokie mleczne ciasto
Pyszne wysokie mleczne ciasto
Przepis Pyszne wysokie mleczne ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.8.2022

Pyszne wysokie mleczne ciasto

Wysokie ciasto z kremem. Ciasto z białek o smaku mielonych orzechów włoskich i kakao w połączeniu z mlecznym nadzieniem daje coś, czemu nikt nie jest w stanie się oprzeć.

55 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

10 szt.
białek
400 g
cukru
50 g
kakao
150 g
orzechów włoskich
150 g
mąki

Krem:

700 ml
mleka
10 szt.
żółtek
250 g
cukru
2 op.
cukru waniliowego
3 łyżki
skrobi kukurydzianej
4 łyżki
mąki
250 g
masła
2 łyżki
rumu

Polewa:

100 g
czekolady
3 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij z cukrem na piankę, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z kakao i orzechami. Tak przygotowane ciasto podziel na sześć miseczek.
  2. Przygotuj papier do pieczenia (6 szt.). Na papier łyżką nałóż ciasto (rozetrzyj) i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 10 minut. Gotowe ciasta pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotuj krem. Mleko daj na ogień, dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Następnie dodaj roztrzepane żółtka z cukrem waniliowym, skrobią oraz mąką i gotuj aż zgęstnieje. Gęstą mieszankę odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masło z rumem zmiksuj do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj mieszankę z żółtek.
  5. Tak przygotowane nadzienia nałóż pomiędzy ciasta i dociśnij, aby otrzymać ładne kawałki.
  6. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą, do której dodaj olej i pozostaw polewę do zastygnięcia.
  7. Odstaw do lodówki, aby ciasto zmiękło i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz