Pyszne twarogowe ciasto z truskawkami

Przepis Pyszne twarogowe ciasto z truskawkami

Dodał: NajKasia, 1.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pyszne twarogowe ciasto z truskawkami w galaretce. Najbardziej orzeźwiające ciasto, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Gdy za oknem robi się coraz cieplej to jest to niebo w gębie. Całe jest w stanie zniknąć dosłownie w 15 minut. Ciasto jest delikatne jak sieć pająka, krem z twarogu i bitej śmietany tylko delikatnie posłodzony cukrem pudrem. Na wierzchu truskawki i galaretka truskawkowa. Doskonałe połączenie na ciepłe wiosenne i letnie dni.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.4.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
200 gmąki
200 gcukru
na ostrze nożaproszek do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
1 łyżkawody
szczyptasoli

Ponadto będziemy potrzebować:

150 mlciepłego mleka
2 łyżeczkicukru
1 łyżkarumu

Krem:

500 gtwarogu
100 gcukru pudru
500 mlśmietany kremówki

I jeszcze:

100 gdrobno pokrojonych truskawek
400 gtruskawek pokrojonych w plasterki
1 op.czerwonej galaretki
250 mlwody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo ubijaj też cukier (2 łyżki). W drugiej misce ubij pozostały cukier z żółtkami do osiągnięcia pianki, dodaj wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu drewnianą łyżką wymieszaj pianę z białek i daj ciasto na blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia). Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  2. Śmietanę ubij z cukrem do osiągnięcia pianki i łyżką wymieszaj z nią twaróg. Masę podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj drobno pokrojone truskawki i wymieszaj.
  3. 150 ml mleka zagrzej, dodaj cukier i rum i mieszaj dopóki cukier się nie rozpuści. Gdy cukier jest już rozpuszczony polej tym ostygnięte ciasto. Nałóż krem twarogowy z truskawkami, ładnie wygładź, nałóż krem twarogowy bez truskawek i również ładnie wygładź.
  4. W wodzie zrób czerwoną galaretkę. Na wierzch kremu połóż pokrojone w plastry truskawki i zalej je przygotowaną galaretką. Pozostaw do zastygnięcia i możesz podawać.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj