Pyszne serduszka z polewą czekoladową i kremem czekoladowym

Przepis Pyszne serduszka z polewą czekoladową i kremem czekoladowym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pyszne serduszka z polewą czekoladową i kremem czekoladowym. Wspaniałe, kruchutkie ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Próbne pieczenie przed Bożym Narodzeniem wyszło perfekcyjnie więc te serduszka będą jednymi z pierwszych ciasteczek jakie upiekę na święta.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

500 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
200 gmasła
200 gcukru pudru
2 szt.jajek
1 łyżkaśmietany

Nadzienie:

4 szt.żółtek
100 ggorzkiej czekolady
50 gcukru pudru
125 gmasła
1 op.cukru waniliowego
1 łyżeczkarumu

Polewa czekoladowa:

100 ggorzkiej czekolady
1 łyżkaoleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę co najmniej dwa razy przesiej przez drobne sitko razem z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce za pomocą robota kuchennego zmiksuj masło razem z cukrem, dodaj jajka oraz śmietanę a potem stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjęte z lodówki ciasto na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na cienki płat, z którego za pomocą foremek wykrawaj różne kształty. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 5-7 minut.
  4. Żółtka zmiksuj w kąpieli wodnej razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną piankę. Stopniowo dodawaj połamaną na kawałki czekoladę oraz rum lub aromat rumowy. Krótko miksuj a potem odstaw masę. Pozostaw aby trochę ostygła a potem dodaj masło w temperaturze pokojowej. Zmuksuj na jednolitą masę i możesz sklejać ciastka.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i wymieszaj. Połowę zamocz w czekoladzie i pozostaw na kratce aby zastygła.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj