NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Pyszne serduszka z polewą czekoladową i kremem czekoladowym
Pyszne serduszka z polewą czekoladową i kremem czekoladowym
Przepis Pyszne serduszka z polewą czekoladową i kremem czekoladowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.12.2021

Pyszne serduszka z polewą czekoladową i kremem czekoladowym

Pyszne serduszka z polewą czekoladową i kremem czekoladowym. Wspaniałe, kruchutkie ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Próbne pieczenie przed Bożym Narodzeniem wyszło perfekcyjnie więc te serduszka będą jednymi z pierwszych ciasteczek jakie upiekę na święta.

Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
200 g
masła
200 g
cukru pudru
2 szt.
jajek
1 łyżka
śmietany

Nadzienie:

4 szt.
żółtek
100 g
gorzkiej czekolady
50 g
cukru pudru
125 g
masła
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
rumu

Polewa czekoladowa:

100 g
gorzkiej czekolady
1 łyżka
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę co najmniej dwa razy przesiej przez drobne sitko razem z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce za pomocą robota kuchennego zmiksuj masło razem z cukrem, dodaj jajka oraz śmietanę a potem stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjęte z lodówki ciasto na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj na cienki płat, z którego za pomocą foremek wykrawaj różne kształty. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 5-7 minut.
  4. Żółtka zmiksuj w kąpieli wodnej razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną piankę. Stopniowo dodawaj połamaną na kawałki czekoladę oraz rum lub aromat rumowy. Krótko miksuj a potem odstaw masę. Pozostaw aby trochę ostygła a potem dodaj masło w temperaturze pokojowej. Zmuksuj na jednolitą masę i możesz sklejać ciastka.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i wymieszaj. Połowę zamocz w czekoladzie i pozostaw na kratce aby zastygła.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz