NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Pyszne paluchy TWISTER z boczkiem i serem
Pyszne paluchy TWISTER z boczkiem i serem
Przepis Pyszne paluchy TWISTER z boczkiem i serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kanapki, przekąski, chipsy, paluszki, orzechy - wszystko to powinno znaleźć się na stole podczas przyjęcia noworocznego/Sylwestra. Oczywiście nie liczę alkoholu i słodkich ciast, które zostały po świętach. Jeśli chcesz przygotować coś nieszablonowego, co spodoba się każdemu, spróbuj paluchów twisterów z boczkiem lub szynką. Co roku je piekę i wierzcie mi, znikają ze stołu szybciej niż kanapki czy inne przekąski. Można użyć ciasta francuskiego lub drożdżowego, oba idealnie się nadają.

NajKasia    ·   16.12.2020

Pyszne paluchy TWISTER z boczkiem i serem

Kanapki, przekąski, chipsy, paluszki, orzechy - wszystko to powinno znaleźć się na stole podczas przyjęcia noworocznego/Sylwestra. Oczywiście nie liczę alkoholu i słodkich ciast, które zostały po świętach. Jeśli chcesz przygotować coś nieszablonowego, co spodoba się każdemu, spróbuj paluchów twisterów z boczkiem lub szynką. Co roku je piekę i wierzcie mi, znikają ze stołu szybciej niż kanapki czy inne przekąski. Można użyć ciasta francuskiego lub drożdżowego, oba idealnie się nadają.

Składniki
ciasto drożdżowe lub francuskie
boczek lub szynka
twardy ser
ziarna do posypania
żółtko do smarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotowałam klasyczne ciasto drożdżowe, które używam również do pieczenia przepysznych bułek boczkowo-serowych. Przepis znajdziesz tutaj:
  2. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na blacie na grubość około 0,5 cm (jeśli nie chcesz przygotowywać ciasta drożdżowego, możesz użyć gotowego ciasta francuskiego ze sklepu. Próbowałam oba warianty i wychodzą tak samo pysznie).
  3. Ciasto pokrój w paski, posyp startym serem, połóż plaster boczku i zawiń w spiralę.
  4. Tak przygotowane spirale ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch natrzyj żółtkiem. Posyp ziarnami i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor.
  5. To świetny przysmak na imprezę, przekonaj się sam. Przygotowuję je co roku i co roku nie zostaje ani jeden kawałek.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz