Pyszne orzechowe ciasteczka świąteczne

Przepis Pyszne orzechowe ciasteczka świąteczne
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W oryginalnym przepisie były wymienione orzechy laskowe, ale zapomniałam je w sklepie kupić a w domu miałam tylko klasyczne, włoskie więc je zamieniłam i muszę Wam powiedzieć, że bezy wyszły doskonałe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

100 gmasła
50 gcukru pudru
1 szt.żółtko
1 op.cukru waniliowego
szczyptasoli
180 gmąki

Bezy:

3 szt.białek
150 gcukru pudru
200 gmielonych orzechów włoskich

Nadzienie:

150 mlśmietany kremówki
150 ggorzkiej czekolady
150 gmielonych orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto wyrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienki płat. Z ciasta wykrój kółeczka i upiecz je we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Piecz przez około 7 minut.
  2. Białka ubij na sztywno, stopniowo stale mieszając dodawaj cukier a na koniec już tylko ręcznie wymieszaj z mielonymi orzechami. Ciasto daj do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj bezy o wielkości kółeczek z ciasta. Piecz najpierw w temperaturze 150 stopni przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 100 i susz 20 minut.
  3. Śmietanę podgrzej, odstaw i dodaj połamaną na kawałki czekoladę, którą mieszając rozpuść. Na koniec dodaj mielone orzechy i wymieszaj.
  4. Na kółeczka z ciasta daj nadzienie, na wierzch połóż bezę i dociśnij.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj