NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Pyszne orzechowe ciasteczka świąteczne
Pyszne orzechowe ciasteczka świąteczne
Przepis Pyszne orzechowe ciasteczka świąteczne
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.11.2021

Pyszne orzechowe ciasteczka świąteczne

W oryginalnym przepisie były wymienione orzechy laskowe, ale zapomniałam je w sklepie kupić a w domu miałam tylko klasyczne, włoskie więc je zamieniłam i muszę Wam powiedzieć, że bezy wyszły doskonałe.

50 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

100 g
masła
50 g
cukru pudru
1 szt.
żółtko
1 op.
cukru waniliowego
szczypta
soli
180 g
mąki

Bezy:

3 szt.
białek
150 g
cukru pudru
200 g
mielonych orzechów włoskich

Nadzienie:

150 ml
śmietany kremówki
150 g
gorzkiej czekolady
150 g
mielonych orzechów włoskich
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto wyrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem wyjmij ciasto i rozwałkuj na cienki płat. Z ciasta wykrój kółeczka i upiecz je we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Piecz przez około 7 minut.
  2. Białka ubij na sztywno, stopniowo stale mieszając dodawaj cukier a na koniec już tylko ręcznie wymieszaj z mielonymi orzechami. Ciasto daj do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj bezy o wielkości kółeczek z ciasta. Piecz najpierw w temperaturze 150 stopni przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 100 i susz 20 minut.
  3. Śmietanę podgrzej, odstaw i dodaj połamaną na kawałki czekoladę, którą mieszając rozpuść. Na koniec dodaj mielone orzechy i wymieszaj.
  4. Na kółeczka z ciasta daj nadzienie, na wierzch połóż bezę i dociśnij.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz