Pyszne kokosowe ciasto z czekoladą

Przepis Pyszne kokosowe ciasto z czekoladą

Dodał: NajKasia, 13.1.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Pyszne kokosowe ciasto z czekoladą
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wiórki kokosowe są ulubionym składnikiem deserów. Tej wersji kokosowego przysmaku nie można się oprzeć. Zrobiłam to ciasto na imprezę i odniosło ogromny sukces więc po imprezie zrobiłam je ponownie drugi raz. Powiem Wam, że kokosowe ciasta są najlepsze, to ciasto zapisałam w swoim zeszycie z przepisami wielkimi literami, aby o nim przypadkiem nie zapomnieć.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Pyszne kokosowe ciasto z czekoladą

Dodał: NajKasia, 13.1.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
2 łyżeczkikakao
1 małe op.proszku do pieczenia
125 gmasła
150 gcukru pudru
1 szt.jajko
2 łyżkikwaśnej śmietany
1 łyżkamasła
1 łyżkamąki

Warstwa kokosowa:

6 szt.białek
150 gcukru pudru
250 gwiórków kokosowych

Krem:

6 szt.żółtek
3 łyżkimąki
300 mlmleka
150 gmasła
150 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego

Ponadto będziemy potrzebować:

100 ggorzkiej czekolady
2 łyżkioleju słonecznikowego
50 gwiórków kokosowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach 34 x 34 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Stopniowo dodawaj jajka, miękkie masło, kwaśną śmietanę i ugnieć z tego ciasto. Podziel je na dwie części i daj do lodówki co najmniej na pół godziny.
  3. Białka ubij razem z cukrem na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  4. Ciasto rozwałkuj do wymaganej wielkości blaszki do pieczenia. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp mąką, połóż jeden płat ciasta, daj warstwę białek z wiórkami i przykryj drugim płatem ciasta.
  5. Włóż aby się piekło w piekarniku około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. 
  6. Żółtka wymieszaj z połową cukru, dodaj mleko i połowę mąki. Porządnie wymieszaj i daj na ogień. Stale mieszając gotuj dodając również pozostałą część mąki.. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia.
  7. Drugą połowę cukru ubij z masłem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Stopniowo dodawaj ostygnięty krem z żółtek. Posmaruj tym upieczone i ostygnięte ciasto. 
  8. Czekoladę razem z olejem słonecznikowym rozpuść w kąpieli wodnej i polej tym warstwę kremu na cieście. Posyp wiórkami kokosowymi i pozostaw do zastygnięcia.Pokrój gorącym nożem i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj