Pyszne domowe sosy do mięsa lub frytek

Przepis Pyszne domowe sosy do mięsa lub frytek

Dodał: NajKasia, 29.8.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli planujesz grillowanie to przygotuj pyszne domowe sosy do mięsa albo do grillowanych warzyw.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.8.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Sos majonezowy:

200 g majonezu
1 łyżka startego chrzanu
2 łyżka startego ogórka
1 szt. mniejsza cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos koniakowy:

200 g majonezu
3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka koniaku
1 szt. cebula
1 szt. cytryna - sok
1/2 łyżeczki czerwonej mielonej papryki

Sos grzybowy:

400 g drobno posiekanych gotowanych grzybów
4 łyżki tartego chrzanu
100 g majonezu
100 g śmietany
sól
pieprz

Sos ketchupowy:

200 g ketchupu
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
pietruszka
sól
pieprz

Sos oliwkowy:

200 g majonezu
100 g posiekanych oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Sos z buraków:

100 g śmietany
2 łyżki startych ugotowanych buraków
2-3 łyżki startego sera
100 g majonezu
1 szt. cebula
2 łyżki startego chrzanu
2 szt. ogórków konserwowych

Sos serowo-koperkowy:

200 g majonezu
100 g startego twardego sera
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki startego chrzanu
posiekany koper
sól
pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Sos majonezowy:  200 g majonezu, 1 łyżka startego chrzanu, 2 łyżki startych ogórków, 1 szt. mniejsza cebula, 1 łyżka posiekanej pietruszki.

    Chrzan zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, wymieszaj z 200 g majonezu, 2 łyżkami startego na tarce na małych oczkach świeżego ogórka i drobno startą cebulą. Na koniec wymieszaj z drobno posiekaną pietruszką i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  2. Sos koniakowy:  200 g majonezu, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koniaku, 1 szt. cebula, 1 szt. cytryna - sok, 1/2 łyżeczki czerwonej mielonej papryki.

    Majonez zetrzyj z ketchupem, dodaj koniak według własnych preferencji smakowych (możesz dodać więcej), sok z jednej cytryny i pół łyżeczki czerwonej mielonej papryki. Dokładnie utrzyj i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
  3. Sos grzybowy:  400 g drobno posiekanych gotowanych grzybów, 4 łyżki startego chrzanu, 100 g majonezu, 100 g śmietany, sól, pieprz.

    Grzyby drobno pokrój i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Ugotowane grzyby odcedź i pozostaw aby całkowicie ostygły. Następnie dodaj chrzan starty na tarce na małych oczkach, majonez oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Sos ketchupowy:  200 g ketchupu, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 ząbki czosnku, pietruszka, sól, pieprz. 

    Prosty sos ketchupowy. Zamiast ketchupu możesz również użyć przecieru pomidorowego. Dodaj olej i czosnek, posól i popieprz do smaku a na koniec dodaj drobno posiekaną świeżą pietruszkę.
  5. Sos oliwkowy:  200 g majonezu, 100 g posiekanych oliwek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

    Oliwki drobno posiekaj, dodaj wyciśnięty czosnek, majonez, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku i wymieszaj.
  6. Sos z buraka:  100 g śmietany, 2 łyżki startych ugotowanych buraków, 2-3 łyżki startego sera, 100 g majonezu, 1 szt. cebula, 2 łyżki startego sera, 2 szt. konserwowych ogórków.

    Buraki ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia i zetrzyj je na tarce na małych oczkach. Dodaj śmietanę i starty na małych oczkach ser, 100 g majonezu i drobno pokrojoną cebulę. Na końcu dodaj starte na małych oczkach ogórki i chrzan.
  7. Sos serowo-koperkowy:  200 g majonezu, 100 g startego twardego sera, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki startego chrzanu, posiekany koperek, sól, pieprz.

    Majonezu utrzyj ze startym twardym serem, ze śmietaną i chrzanem startym na tarce na małych oczkach. Na koniec posól i popieprz do smaku i dodaj posiekany koperek.

Źródło: Ok

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj