Sos majonezowy: 200 g majonezu, 1 łyżka startego chrzanu, 2 łyżki startych ogórków, 1 szt. mniejsza cebula, 1 łyżka posiekanej pietruszki.
Chrzan zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, wymieszaj z 200 g majonezu, 2 łyżkami startego na tarce na małych oczkach świeżego ogórka i drobno startą cebulą. Na koniec wymieszaj z drobno posiekaną pietruszką i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Sos koniakowy: 200 g majonezu, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koniaku, 1 szt. cebula, 1 szt. cytryna - sok, 1/2 łyżeczki czerwonej mielonej papryki.
Majonez zetrzyj z ketchupem, dodaj koniak według własnych preferencji smakowych (możesz dodać więcej), sok z jednej cytryny i pół łyżeczki czerwonej mielonej papryki. Dokładnie utrzyj i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Sos grzybowy: 400 g drobno posiekanych gotowanych grzybów, 4 łyżki startego chrzanu, 100 g majonezu, 100 g śmietany, sól, pieprz.
Grzyby drobno pokrój i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Zalej wodą i gotuj aż będą miękkie. Ugotowane grzyby odcedź i pozostaw aby całkowicie ostygły. Następnie dodaj chrzan starty na tarce na małych oczkach, majonez oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Sos ketchupowy: 200 g ketchupu, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 ząbki czosnku, pietruszka, sól, pieprz.
Prosty sos ketchupowy. Zamiast ketchupu możesz również użyć przecieru pomidorowego. Dodaj olej i czosnek, posól i popieprz do smaku a na koniec dodaj drobno posiekaną świeżą pietruszkę.
Sos oliwkowy: 200 g majonezu, 100 g posiekanych oliwek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Oliwki drobno posiekaj, dodaj wyciśnięty czosnek, majonez, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Posól i popieprz do smaku i wymieszaj.
Sos z buraka: 100 g śmietany, 2 łyżki startych ugotowanych buraków, 2-3 łyżki startego sera, 100 g majonezu, 1 szt. cebula, 2 łyżki startego sera, 2 szt. konserwowych ogórków.
Buraki ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie. Następnie pozostaw do ostygnięcia i zetrzyj je na tarce na małych oczkach. Dodaj śmietanę i starty na małych oczkach ser, 100 g majonezu i drobno pokrojoną cebulę. Na końcu dodaj starte na małych oczkach ogórki i chrzan.
Sos serowo-koperkowy: 200 g majonezu, 100 g startego twardego sera, 3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki startego chrzanu, posiekany koperek, sól, pieprz.
Majonezu utrzyj ze startym twardym serem, ze śmietaną i chrzanem startym na tarce na małych oczkach. Na koniec posól i popieprz do smaku i dodaj posiekany koperek.