NajPrzepis.pl Pyszne ciasteczka
Pyszne ciasteczka
Przepis Pyszne ciasteczka

Od razu po upieczeniu są kruche i chrupiące, w kolejne dni delikatne i sprężyste. Pewnie wytrzymają kilka dni, ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić bo od razu po upieczeni wszystkie zjadamy :) są wspaniałe.

NajKasia    ·   25.9.2022

Pyszne ciasteczka

Od razu po upieczeniu są kruche i chrupiące, w kolejne dni delikatne i sprężyste. Pewnie wytrzymają kilka dni, ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić bo od razu po upieczeni wszystkie zjadamy :) są wspaniałe.

Składniki

Na ciasto przygotuj:

500 g
mąki
350 g
miękkiego masła
3 szt.
żółtek
szczyptę
soli
1 łyżkę
rumu
1 lłyżkę
jogurtu naturalnego lub 1/2 łyżki majonezu

Na zaczyn:

5 łyżek
letniego mleka
2-3 łyżki
cukru
30 g
drożdży

Nadzienie twarogowe:

250 g
tvwarogu
4 łyżki
cukru pudru
1 szt.
jajko
1 łyżka
budyniu waniliowego
cukier waniliowy
olejek cytrynowy/skórka z cytryny
rodzynki namoczone w rumie do ozdoby

Nadzienie makowe:

150 g
mielonego maku
200 ml
mleka
3 - 4 łyżki
cukru
mielone biszkopty
rum, olejek cytrynowy, ekstrakt albo cukier waniliowy
łuskane migdały do ozdoby

Nadzienie orzechowe:

150 g
mielonych orzechów włoskich
150 ml
mleka
120 g
cukru
75 g
mielonych biszkoptów
1 - 2 łyżki
rumu (nie musi być)
orzechy włoskie do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do letniego mleka dodaj cukier i rozdrobnij drożdże, poczekaj aby powstał zaczyn.
  2. W międzyczasie przesiej do miski mąkę z solą, dodaj kawałki miękkiego masła, żółtka, rum i jogurt lub majonez. Na koniec dodaj zaczyn i wyrób elastyczne ciasto. Najlepiej się je wyrabia w robocie kuchennym, ale dobre kucharki z pewnością dadzą też radę to zrobić ręcznie.
  3. Ciasto zawiń w folię i daj na pół godzinki do lodówki. Dużo zależy od tego jak miękkie masło miałaś, ciasto nie powinno zamarznąć zupełnie na kość, ale nie powinno też rozpływać Ci się w rękach. 
  4. Zanim ciasto stwardnieje możesz przygotować nadzienie, najlepiej twarogowe, jabłkowe lub z powideł. Nadzienie makowe lub orzechowe lepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby wystygły. Ilości nadzienia, jakie podaję, są raczej orientacyjne, nie potrafię z pamięci podać, na ile ciasteczek wystarczy danego nadzienia. Ale bez obaw możesz skorzystać z przepisu na swoje ulubione nadzienie. 
  5. Nadzienie twarogowe:
    Wszystko razem zmiksuj, w zależności od preferencji smakowych możesz jeszcze dosłodzić. Mieszanka powinna być gęsta, aby nie spływała z ciasteczek.
  6. Nadzienie makowe:
    Mleko doprowadź do wrzenia, dodaj mielony mak i gotuj przez kilka minut stale mieszając. Odstaw, dodaj cukier, wanilię i olejek cytrynowy albo skórkę cytrynową. Gdy mieszanka makowa ostygnie dodaj do smaku rum oraz zagęść mielonymi biszkoptami. Mieszanka po ugotowaniu może wydawać Ci się rzadka, ale po ostygnięciu i dodaniu biszkoptów będzie mieć odpowiedni smak i konsystencję.
  7. Nadzienie orzechowe:
    Mleko zagotuj razem z cukrem, dodaj mielone orzechy i stale mieszając gotuj przez chwilkę. Odstaw, pozostaw do ostygnięcia i wymieszaj z mielonymi biszkoptami. Możesz dodać trochę rumu, ja bardzo lubię jego zapach więc używam go do wypieków wszędzie, gdzie tylko się da.
  8. Gdy ciasto jest odpowiednio twarde rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blaszki papierem do pieczenia. W wysokiej temperaturze ciateczka pieką się naprawdę bardzo szybko i trzeba ich uważnie pilnować. 
  9. Wyjmij z lodówki część ciasta, rozwałkuj je na płat o grubości 3-4 mm i wykrawaj kółeczka. Ja używam klasycznej foremki na ciasteczka świąteczne o średnicy około 3,5 cm, ale dobrze da się to zrobić również mniejszą szklaneczką. Kołeczka przekładaj na blaszkę i ozdabiaj nadzieniem. Najlepiej się to robi, gdy da się nadzienie do rękawa cukierniczego i strzyka na ciasteczka.
  10. W zależności do rodzaju nadzienia ozdób migdałami, rodzynką lub orzeszkiem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 7 - 9 minut. Przy końcu trzeba ich pilnować, ponieważ ciasteczka często od góry są jeszcze jasne a od spodu już ładnie złociste.
  11. Po wyciągnięci z piekarnika szybko przełóż ciasteczka na kratkę albo po prostu zdejmij je z blaszki nawet z papierem do pieczenia, aby nie spiekły się bardziej. W ten sam sposób kontynuuj pracę, dopóki nie wykorzystasz całego ciasta, które przez cały czas trzymaj w lodówce. Z powyższej ilości składników przygotujesz 230 - 250 ciasteczek. Ale nie bój się, znikną tak szybko, że nawet nie zdążysz ich policzyć :)
  12. Gdy ciasteczka odrobinę ostygną posyp je cukrem pudrem i od razu skosztuj :) Ciasteczka świetnie nadają się do niedzielnej kawy, będą smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Źródło: Víkendové pečení

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz