NajPrzepis.pl Puszysty, mięciutki i chrupiący domowy chlebek
Puszysty, mięciutki i chrupiący domowy chlebek
Przepis Puszysty, mięciutki i chrupiący domowy chlebek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Prosty przepis na domowy chlebek. Pięknie puszysty, mięciutki a jednocześnie chrupiący. Na pewno nie robiłam go po raz ostatni. Można w nim świetnie zmieniać dodawane nasiona, ja dodałam pestki z dyni ale następnym razem na pewno dam też nasionka sezamu i słonecznika. Miodu z pewnością nie zmieniać na cukier. Nie polecam.

NajKasia    ·   20.3.2023

Puszysty, mięciutki i chrupiący domowy chlebek

Prosty przepis na domowy chlebek. Pięknie puszysty, mięciutki a jednocześnie chrupiący. Na pewno nie robiłam go po raz ostatni. Można w nim świetnie zmieniać dodawane nasiona, ja dodałam pestki z dyni ale następnym razem na pewno dam też nasionka sezamu i słonecznika. Miodu z pewnością nie zmieniać na cukier. Nie polecam.

60 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki
750 g
mąki z drobnego przemiału
50 g
mąki ze średniego przemiału
515 ml
wody
60 g
drożdży
10 g
miodu
16 g
soli
Sposób przepisu
Drukuj
60 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
  1. Doskonały domowy chleb. Przygotowanie jest bardzo proste, ale trwa trochę dłużej. Ciasto wyrasta 8 - 12 godzin dlatego najlepiej zacząć je przygotowywać wieczorem i piec rano.
  2. Mąkę z drobnego przemiału wymieszaj z mąką ze średniego przemiału. 50 ml wody ostaw na bok, pozostałą wodę dolej do mąki i zacznij ugniatać ciasto. Otrzymasz lepkie ciasto pełne grudek. Zakryj je ściereczką i odstaw na 30 minut.
  3. Podgrzej 50 ml wody, dodaj miód i drożdże. Poczekaj aby powstał zaczyn.
  4. Do ciasta dodaj sól, zaczyn i wyrabiaj przez 7-8 minut, dopóki nie otrzymasz gładkiego ciasta.
  5. Gładkie ciasto pozostaw na 5 minut w misce a następnie wyjmij je na posypaną mąką stolnicę. Delikatnie rozciągnij je rękoma i zacznij składać krawędzie. Najpierw górną krawędź do środka, później dolną krawędź do środka. Znów rozciągnij ciasto rękoma do kształtu prostokąta i znów przełóż w ten sam sposób. Kulkę ciasta włóż do miski, którą wysmaruj olejem lub rozpuszczonym masłem i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia w pokojowej temperaturze na 8-12 godzin.
  6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i uformuj kształt pieczywa jakie chcesz - bagietki, chleb, bułki (wtedy podziel ciasto na więcej części). Bochenki odstaw na 10 minut a następnie natnij nożem.
  7. Im więcej razy będziesz przekładać ciasto na pieczywo, tym będzie zawierać więcej "dziurek". Będzie bardziej puszyste. Za każdym przełożeniem trzeba odstawić ciasto na pół godziny.
  8. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni, na dno połóż głębszą blaszkę z wodą i przygotowane pieczywo piecz 10 - 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 10 - 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dopiecz pieczywo (30 - 40 minut) - w zależności od wielkości chleba, bagietek lub bułek.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz