Puszyste śmietankowe ciasto z czekoladą

Przepis Puszyste śmietankowe ciasto z czekoladą

Dodał: NajKasia, 21.4.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kremowe ciasto, które doskonale pasuje na każdą urodzinową imprezę. Koniecznie spróbuj. Dużo bitej śmietany, czekolada i słodki deser gotowy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 21.4.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciastka

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

240 gmąki
4 szt.jajek
90 mloleju
120 gcukru
50 gkakao
1 op.cukru waniliowego
1 małe op.proszku do pieczenia

Ponadto:

450 mlmleka
5 bal.bitej śmietany w proszku
do smakucukier puder
70 gczekolady
60 gmascarpone

Polewa:

200 mlśmietany kremówki
160 gczekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj olej, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i daj do piekarnika. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Do mleka dodaj bitą śmietanę w proszku, dodaj cukier puder do smaku i ubij na sztywną bitą śmietanę. Na koniec dodaj mascarpone i wymieszaj. Połowę tak ubitej śmietany dodaj do czekolady i jeszcze krótko ubijaj. Czekoladową bitą śmietanę nałóż na ciasto i ładnie wygładź. Na czekoladową bitą śmietanę nałóż jasną i ładnie wygładź. Wierzch polej polewą czekoladową.
  3. Śmietanę podgrzej i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuść ją mieszając. Ładnie wygładź i odstaw do lodówki aby stężała.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj