NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Puszyste serowe kuleczki
Puszyste serowe kuleczki
Przepis Puszyste serowe kuleczki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nadają się zarówno jako przekąska dla gości, jak i jako dodatek do dania głównego a nawet jako samo danie główne. Ja robię je często dla gości i na imprezy rodzinne. Są to szybkie przekąski na jeden kęs.

NajKasia    ·   8.9.2021

Puszyste serowe kuleczki

Nadają się zarówno jako przekąska dla gości, jak i jako dodatek do dania głównego a nawet jako samo danie główne. Ja robię je często dla gości i na imprezy rodzinne. Są to szybkie przekąski na jeden kęs.

35 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki
80 g
mąki
80 g
masła
3 szt.
jajek
40 g
startego twardego sera
200 ml
wody
do smaku
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
  1. Na patelni lub w garnku rozpuść masło, dodaj wodę i szczyptę soli. Dodaj mąkę i mieszaj stale dopóki nie będzie się oddzielać od ścian garnka lub patelni. Trwa to około 2-3 minut.
  2. Ciasto przełóż do miski i pozostaw aby delikatnie ostygło (nie zupełnie, ciasto musi być cieple ale nie gorące).
  3. Stopniowo dodawaj jedno jajko po drugim i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Przygotuj tzw. ciasto parzone. Dodaj ser i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Posól i popieprz do smaku.
  4. Włóż do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe kuleczki.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 7 minut - obserwuj. Ładnie wyrosną i uzyskają złocisty kolor. Obserwuj czas pieczenia, czasami pieką się trochę dłużej, zależy od piekarnika.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz