NajPrzepis.pl Desery Babki Puszysta twarogowa babka z budyniem
Puszysta twarogowa babka z budyniem
Przepis Puszysta twarogowa babka z budyniem
NajKasia    ·   4.6.2021

Puszysta twarogowa babka z budyniem

Mąż już od dłuższego czasu chciał, żebym zrobiła jakąś słodką babkę. Miałam w lodówce twaróg więc zrobiłam klasyczną twarogową babkę, która jest przyjemnie puszysta i nie potrzeba do niej nawet filiżanki kawy ani herbaty. Robię ją zawsze wtedy, gdy planujemy wyjść z domu i się spieszymy a nie mamy nic słodkiego. Jest bardzo szybka, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dać do formy na babkę i upiec. Jeśli dodasz wanilię to podczas pieczenia będzie pięknie pachnieć w całym domu.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
jajek
200 g
cukru
100 g
masła
5 łyżek
mleka
250 g
twarogu
100 g
mąki z drobnego przemiału
100 g
mąki z grubego przemiału
1 szt.
budyniu waniliowego w proszku
1 małe op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z białek ubij sztywną pianę.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia jasnej pianki. Dodaj rozpuszczone masło, twaróg, mleko, oba rodzaje mąki, budyń w proszku, proszek do pieczenia, sól i zmiksuj na gładkie, gęstsze ciasto. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj aby osiągnąć gładkie ciasto.
  3. Wysmarowaną tłuszczem formę na babkę napełnij ciastem i piecz w temperaturze 160 °C przez około godzinę. Sprawdź wykałaczką czy już jest dobrze upieczona.
  4. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostygnięcia a następnie wyjmij.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz