Puszysta twarogowa babka z budyniem

Przepis Puszysta twarogowa babka z budyniem

Dodał: NajKasia, 4.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Puszysta twarogowa babka z budyniemPrzepis Puszysta twarogowa babka z budyniemPrzepis Puszysta twarogowa babka z budyniem
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mąż już od dłuższego czasu chciał, żebym zrobiła jakąś słodką babkę. Miałam w lodówce twaróg więc zrobiłam klasyczną twarogową babkę, która jest przyjemnie puszysta i nie potrzeba do niej nawet filiżanki kawy ani herbaty. Robię ją zawsze wtedy, gdy planujemy wyjść z domu i się spieszymy a nie mamy nic słodkiego. Jest bardzo szybka, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, dać do formy na babkę i upiec. Jeśli dodasz wanilię to podczas pieczenia będzie pięknie pachnieć w całym domu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Puszysta twarogowa babka z budyniemPrzepis Puszysta twarogowa babka z budyniemPrzepis Puszysta twarogowa babka z budyniem

Dodał: NajKasia, 4.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
200 gcukru
100 gmasła
5 łyżekmleka
250 gtwarogu
100 gmąki z drobnego przemiału
100 gmąki z grubego przemiału
1 szt.budyniu waniliowego w proszku
1 małe op.proszku do pieczenia
szczyptasoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z białek ubij sztywną pianę.
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia jasnej pianki. Dodaj rozpuszczone masło, twaróg, mleko, oba rodzaje mąki, budyń w proszku, proszek do pieczenia, sól i zmiksuj na gładkie, gęstsze ciasto. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj aby osiągnąć gładkie ciasto.
  3. Wysmarowaną tłuszczem formę na babkę napełnij ciastem i piecz w temperaturze 160 °C przez około godzinę. Sprawdź wykałaczką czy już jest dobrze upieczona.
  4. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostygnięcia a następnie wyjmij.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj