Pudding chlebowy z jabłkami i rodzinkami oraz białą pierzynką

Przepis Pudding chlebowy z jabłkami i rodzinkami oraz białą pierzynką

Dodał: NajKasia, 3.5.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Niebo w gębie dla tych, którzy kochają słodkie dania główne. Pudding chlebowy o smaku wanilii i rodzynek a do tego na wierzchu bogata pierzynka z białek. Koniecznie spróbuj to przygotować bo jest to fantastyczny przysmak.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 3.5.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

1 szt.chałki
6 szt.sjabłek
2 łyżkicukru
6 łyżekmarmolady morelowej
100 grodzyek

Krem waniliowy:

300 mlmleka
3 szt.żółtek
2 łyżkicukru
1 łyżeczkaesencji waniliowej

Piana:

3 szt.białek
1 łyżkacukru
1 łyżkamarmolady morelowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Jabłka obierz ze skórki, usuń środek i pokrój na cienkie plastry.
  3. Mleko z jajkiem, cukrem i esencją waniliową zagrzej na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Nie gotuj kremu tylko podgrzej aby mieć gorące waniliowe mleko.
  4. Chałkę pokrój na plastry o grubości  1 cm, ułóż na dnie formy, polej mlekiem waniliowym. Chałkę nasiąkniętą mlekiem posmaruj marmoladą, ułóż na niej jabłka, posyp łyżeczką cukru i posyp rodzynkami. Znów ułóż plastry chałki i powtarzaj całą procedurę dopóki nie wykorzystasz wszystkich składników.
  5. Piecz około 20-25 minut. Podczas gdy pudding chlebowy się piecze przygotuj pianę z białek.
  6. Białka ubij z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany, drewnianą łyżką wymieszaj pianę z marmoladą i ułóż na wierzchu puddingu chlebowego. Włóż jeszcze na chwilkę do piekarnika aby się podpiekło.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj