NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Pudding chlebowy z jabłkami i rodzinkami oraz białą pierzynką
Pudding chlebowy z jabłkami i rodzinkami oraz białą pierzynką
Przepis Pudding chlebowy z jabłkami i rodzinkami oraz białą pierzynką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Niebo w gębie dla tych, którzy kochają słodkie dania główne. Pudding chlebowy o smaku wanilii i rodzynek a do tego na wierzchu bogata pierzynka z białek. Koniecznie spróbuj to przygotować bo jest to fantastyczny przysmak.

NajKasia    ·   3.5.2021

Pudding chlebowy z jabłkami i rodzinkami oraz białą pierzynką

Niebo w gębie dla tych, którzy kochają słodkie dania główne. Pudding chlebowy o smaku wanilii i rodzynek a do tego na wierzchu bogata pierzynka z białek. Koniecznie spróbuj to przygotować bo jest to fantastyczny przysmak.

Składniki
1 szt.
chałki
6 szt.s
jabłek
2 łyżki
cukru
6 łyżek
marmolady morelowej
100 g
rodzyek

Krem waniliowy:

300 ml
mleka
3 szt.
żółtek
2 łyżki
cukru
1 łyżeczka
esencji waniliowej

Piana:

3 szt.
białek
1 łyżka
cukru
1 łyżka
marmolady morelowej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia a piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Jabłka obierz ze skórki, usuń środek i pokrój na cienkie plastry.
  3. Mleko z jajkiem, cukrem i esencją waniliową zagrzej na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Nie gotuj kremu tylko podgrzej aby mieć gorące waniliowe mleko.
  4. Chałkę pokrój na plastry o grubości  1 cm, ułóż na dnie formy, polej mlekiem waniliowym. Chałkę nasiąkniętą mlekiem posmaruj marmoladą, ułóż na niej jabłka, posyp łyżeczką cukru i posyp rodzynkami. Znów ułóż plastry chałki i powtarzaj całą procedurę dopóki nie wykorzystasz wszystkich składników.
  5. Piecz około 20-25 minut. Podczas gdy pudding chlebowy się piecze przygotuj pianę z białek.
  6. Białka ubij z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany, drewnianą łyżką wymieszaj pianę z marmoladą i ułóż na wierzchu puddingu chlebowego. Włóż jeszcze na chwilkę do piekarnika aby się podpiekło.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz