NajPrzepis.pl Ptysie z lekkim maślanym kremem
Ptysie z lekkim maślanym kremem
Przepis Ptysie z lekkim maślanym kremem
NajKasia    ·   27.1.2022

Ptysie z lekkim maślanym kremem

Ptysie z lekkim maślanym kremem

Składniki

Ciasto parzone:

115 g
mąki
50 g
oleju
150 g
wody
2 g
soli
3 szt.
jajka

Lekki krem maślany:

440 g
mleka
40 g
budyń
130 g
cukru
30 g
żółtek
115 g
masła
15 g
rum lub aromat
10 g
cukier waniliowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto parzone: Wodę, olej i sól doprowadź do wrzenia. Dodaj mąkę i gotuj dopóki nie zrobi się kulka, która nie będzie się przyklejać do ścian. Daj na ciasto na tacę i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj z jajkami i strzykaj rękawem cukierniczym ze ściętą końcówką kształt ptysiów na blaszce, następnie pokrop ptysie wodą. Piecz w piekarniku w temperaturze 240 stopni C - nie wolno otwierać piekarnika przez pierwsze 10 minut w przeciwnym razie ptysie nie zachowają swojego kształtu - nie urosną. Po upieczeniu przekrój na pół, daj krem i przykryj drugą połówką, którą wcześniej zanurz w polewie fondantowej.
  2. Lekki krem maślany: Mleko (340 ml) i cukier daj do rondelka i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i żółtkami. Następnie wlej do gorącego mleka i gotuj przez 5 minut. Następnie wylej na blaszkę, posyp cukrem waniliowym i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj z masłem i dodaj rum (aromat).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz