SKŁADNIKI
Ciasto parzone:
115 gmąki
50 goleju
150 gwody
2 gsoli
3 szt.jajka
Lekki krem maślany:
440 gmleka
40 gbudyń
130 gcukru
30 gżółtek
115 gmasła
15 grum lub aromat
10 gcukier waniliowy
- Ciasto parzone: Wodę, olej i sól doprowadź do wrzenia. Dodaj mąkę i gotuj dopóki nie zrobi się kulka, która nie będzie się przyklejać do ścian. Daj na ciasto na tacę i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj z jajkami i strzykaj rękawem cukierniczym ze ściętą końcówką kształt ptysiów na blaszce, następnie pokrop ptysie wodą. Piecz w piekarniku w temperaturze 240 stopni C - nie wolno otwierać piekarnika przez pierwsze 10 minut w przeciwnym razie ptysie nie zachowają swojego kształtu - nie urosną. Po upieczeniu przekrój na pół, daj krem i przykryj drugą połówką, którą wcześniej zanurz w polewie fondantowej.
- Lekki krem maślany: Mleko (340 ml) i cukier daj do rondelka i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i żółtkami. Następnie wlej do gorącego mleka i gotuj przez 5 minut. Następnie wylej na blaszkę, posyp cukrem waniliowym i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj z masłem i dodaj rum (aromat).
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Věnečky s lehkým máslovým krémem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Venčeky s ľahkým maslovým krémom.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Spritzkuchen mit leichter Buttercreme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Képviselőfánk lágy pudingos-vajas krémmel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU