Ptysie z lekkim maślanym kremem

Przepis Ptysie z lekkim maślanym kremem

Dodał: NajKasia, 27.1.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ptysie z lekkim maślanym krememPrzepis Ptysie z lekkim maślanym kremem
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ptysie z lekkim maślanym kremem

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ptysie z lekkim maślanym krememPrzepis Ptysie z lekkim maślanym kremem

Dodał: NajKasia, 27.1.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto parzone:

115 gmąki
50 goleju
150 gwody
2 gsoli
3 szt.jajka

Lekki krem maślany:

440 gmleka
40 gbudyń
130 gcukru
30 gżółtek
115 gmasła
15 grum lub aromat
10 gcukier waniliowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto parzone: Wodę, olej i sól doprowadź do wrzenia. Dodaj mąkę i gotuj dopóki nie zrobi się kulka, która nie będzie się przyklejać do ścian. Daj na ciasto na tacę i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj z jajkami i strzykaj rękawem cukierniczym ze ściętą końcówką kształt ptysiów na blaszce, następnie pokrop ptysie wodą. Piecz w piekarniku w temperaturze 240 stopni C - nie wolno otwierać piekarnika przez pierwsze 10 minut w przeciwnym razie ptysie nie zachowają swojego kształtu - nie urosną. Po upieczeniu przekrój na pół, daj krem i przykryj drugą połówką, którą wcześniej zanurz w polewie fondantowej.
  2. Lekki krem maślany: Mleko (340 ml) i cukier daj do rondelka i zagotuj. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem i żółtkami. Następnie wlej do gorącego mleka i gotuj przez 5 minut. Następnie wylej na blaszkę, posyp cukrem waniliowym i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj z masłem i dodaj rum (aromat).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj