NajPrzepis.pl Ptysie z kremem waniliowym
Ptysie z kremem waniliowym
Przepis Ptysie z kremem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nigdy nie robiłam ptysiów czyli ciasta parzonego z mleka. Robię je tylko z wody, są o wiele lepsze a ciasto jest bardziej delikatne. Te robiłam dla koleżanki na imprezę i naprawdę mi się udały. Podczas pieczenia ładnie wyrosły. Nie zdążyłam już zrobić domowej polewy więc kupiłam oryginalną polewę na ptysie, ale krem był porządny, domowy, waniliowy, maślany. Pycha :)

NajKasia    ·   13.6.2021

Ptysie z kremem waniliowym

Nigdy nie robiłam ptysiów czyli ciasta parzonego z mleka. Robię je tylko z wody, są o wiele lepsze a ciasto jest bardziej delikatne. Te robiłam dla koleżanki na imprezę i naprawdę mi się udały. Podczas pieczenia ładnie wyrosły. Nie zdążyłam już zrobić domowej polewy więc kupiłam oryginalną polewę na ptysie, ale krem był porządny, domowy, waniliowy, maślany. Pycha :)

45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

250 ml
wody
90 g
100% tłuszczu
szczypta
soli
140 g
mąki
4 szt.
jajek

Krem:

0,5 l
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
70 g
cukru
200 g
masła
3 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. 250 ml wody, 90 g 100% tłuszczu, szczypta soli - doprowadź to do wrzenia i dodaj 140 g mąki, mieszaj przez 5 minut.
  2. Pozostaw do ostygnięcia i dodaj do tego jeszcze ubijając po jednym 4 jajka. Na blaszkę strzykaj ptysie, z tej ilości składników zrobisz ich około 35.
  3. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut a potem jeszcze w temperaturze 170 około 10-15 minut. Przede wszystkim nie wolno otwierać piekarnika, bo ptysie opadną.
  4. Krem:
    0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe, 70 g cukru, 200 g masła, 3 cukry waniliowe, 4 łyżki rumu ugotować budyń a następnie dodać ostygnięty do zmiksowanego masła.
  5. Polewa jest kupiona specjalna do ptysiów.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz