Ptysie z kremem waniliowym

Przepis Ptysie z kremem waniliowym

Dodał: NajKasia, 13.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nigdy nie robiłam ptysiów czyli ciasta parzonego z mleka. Robię je tylko z wody, są o wiele lepsze a ciasto jest bardziej delikatne. Te robiłam dla koleżanki na imprezę i naprawdę mi się udały. Podczas pieczenia ładnie wyrosły. Nie zdążyłam już zrobić domowej polewy więc kupiłam oryginalną polewę na ptysie, ale krem był porządny, domowy, waniliowy, maślany. Pycha :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.6.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 mlwody
90 g100% tłuszczu
szczyptasoli
140 gmąki
4 szt.jajek

Krem:

0,5 lmleka
2 op.budyniu waniliowego
70 gcukru
200 gmasła
3 op.cukru waniliowego
4 łyżkirumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 250 ml wody, 90 g 100% tłuszczu, szczypta soli - doprowadź to do wrzenia i dodaj 140 g mąki, mieszaj przez 5 minut.
  2. Pozostaw do ostygnięcia i dodaj do tego jeszcze ubijając po jednym 4 jajka. Na blaszkę strzykaj ptysie, z tej ilości składników zrobisz ich około 35.
  3. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut a potem jeszcze w temperaturze 170 około 10-15 minut. Przede wszystkim nie wolno otwierać piekarnika, bo ptysie opadną.
  4. Krem:
    0,5 l mleka, 2 budynie waniliowe, 70 g cukru, 200 g masła, 3 cukry waniliowe, 4 łyżki rumu ugotować budyń a następnie dodać ostygnięty do zmiksowanego masła.
  5. Polewa jest kupiona specjalna do ptysiów.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj