NajPrzepis.pl Ptysie z kremem waniliowym
Ptysie z kremem waniliowym
Przepis Ptysie z kremem waniliowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   1.10.2022

Ptysie z kremem waniliowym

Dla jutrzejszych gości coś do przegryzienia. Ptysie z kremem waniliowym.

Składniki
250 ml
wody
90 g
100% tłuszczu
szczypta
soli
140 g
mąki
4 szt.
jajek

Krem:

0,5 l
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
70 g
cukru
200 g
masła
3 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
rumu
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 250 ml wody, 90 g 100% tłuszczu, szczypta soli, doprowadź do wrzenia i dodaj 140g mąki, mieszaj przez około 5 minut.
  2. Pozostaw do ostygnięcia a następnie zmiksuj 4 jajka jedno po drugim.
  3. Na blaszkę strzykaj ptysie, z tej ilości składników wyjdzie ich około 35. Piecz na termoobiegu w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut a potem jeszcze w temperaturze 170 około 10-15 minut. Przede wszystkim nie otwieraj piekarnika aby ptysie nie opadły.
  4. Krem:
    0,5 l mleka, 2 op. budyniu waniliowego, 70 g cukru, 200 g masła, 3 op. cukru waniliowego, 4 łyżki rumu - ugotuj budyń a następnie dodaj ostygnięty do zmiksowanego masła.
  5. Polewę możesz dać kupną.

Źródło: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz