NajPrzepis.pl Ptysie z kremem waniliowym i polewą
Ptysie z kremem waniliowym i polewą
Przepis Ptysie z kremem waniliowym i polewą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.6.2022

Ptysie z kremem waniliowym i polewą

Mieliśmy na nie ochotę, więc zrobiłam te mini ptysie, aby sprawić naszej rodzinie radość. Wypróbowałam już różne nowe przepisy na ptysie, ale zawsze wracam do mojego sprawdzonego z wody. Gdzieś kiedyś czytałam że jeśli masz ciasto z wody to nie powstaną wtedy ładne rysy z końcówki rękawa cukierniczego, ale muszę obalić ten mit. Mi zostały ładne, widoczne rysy nawet po namoczeniu w polewie.

Składniki
Ciasto:
250 ml
wody
90 g
masła
szczypta
soli
140 g
mąki
4 szt.
jajek
Krem:
600 ml
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
7 łyżek
cukru
3/4 op.
masła
3 op.
cukru waniliowego
4 łyżki
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 250 ml wody, 90 g masła, szczypta soli, doprowadź to do wrzenia i dodaj 140 g mąki, mieszak 5 minut.
  2. Pozostaw do ostygnięcia i potem po jednym miksuj z tym 4 jajka. Na blaszkę strzykaj ptysie (dwie warstwy na sobie) z tej ilości składników wyjdzie 50-60 sztuk małych.
  3. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut a potem jeszcze w temperaturze 170 stopni około 10-15 minut. Przede wszystkim nie otwieraj piekarnika, aby ptysie nie opadły.
  4. Ugotuj budyń i jeszcze do gorącego kawałek po kawałku dodawaj masło. Od czasu do czasu wymieszaj aż ostygnie a potem jeszcze porządnie zmiksuj.
  5. Polewa jest kupiona specjalna do ptysiów.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz