Ptysie z kremem waniliowym i polewą

Przepis Ptysie z kremem waniliowym i polewą

Dodał: NajKasia, 4.6.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mieliśmy na nie ochotę, więc zrobiłam te mini ptysie, aby sprawić naszej rodzinie radość. Wypróbowałam już różne nowe przepisy na ptysie, ale zawsze wracam do mojego sprawdzonego z wody. Gdzieś kiedyś czytałam że jeśli masz ciasto z wody to nie powstaną wtedy ładne rysy z końcówki rękawa cukierniczego, ale muszę obalić ten mit. Mi zostały ładne, widoczne rysy nawet po namoczeniu w polewie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 4.6.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:
250 mlwody
90 gmasła
szczyptasoli
140 gmąki
4 szt.jajek
Krem:
600 mlmleka
3 op.budyniu waniliowego
7 łyżekcukru
3/4 op.masła
3 op.cukru waniliowego
4 łyżkirumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 250 ml wody, 90 g masła, szczypta soli, doprowadź to do wrzenia i dodaj 140 g mąki, mieszak 5 minut.
  2. Pozostaw do ostygnięcia i potem po jednym miksuj z tym 4 jajka. Na blaszkę strzykaj ptysie (dwie warstwy na sobie) z tej ilości składników wyjdzie 50-60 sztuk małych.
  3. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut a potem jeszcze w temperaturze 170 stopni około 10-15 minut. Przede wszystkim nie otwieraj piekarnika, aby ptysie nie opadły.
  4. Ugotuj budyń i jeszcze do gorącego kawałek po kawałku dodawaj masło. Od czasu do czasu wymieszaj aż ostygnie a potem jeszcze porządnie zmiksuj.
  5. Polewa jest kupiona specjalna do ptysiów.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj