Ptysie z fałszywego ciasta parzonego z kremem twarogowym

Przepis Ptysie z fałszywego ciasta parzonego z kremem twarogowym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Najpierw nie wierzyłam, że z tego przepisu wyjdzie coś dobrego, ale po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ciasto jest co prawda nietypowe ale w smaku równie świetne jak parzone. Krem jest twarogowy ale jest fantastyczny. Koniecznie spróbuj. Z 3 jajek wyczarujesz aż 40 sztuk.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

150 gmąki
350 mlwody
150 gmasła
3 szt.jajek
1/4 łyżeczkisoli

Krem:

200 mlśmietany kremówki
170 gtwarogu
100 gcukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i pozostaw aż się rozpuści. Gdy masło się rozpuści dodaj szczyptę soli i mąkę. Mieszając wyrób jednolite ciasto, które pozostaw aby trochę ostygło.
  2. W drugiej misce zmiksuj jajka oraz mąkę i powolnym strumieniem stale miksując dodaj je do mieszanki z mąki. Zmiksowane ciasto uzyska gładką konsystencję.
  3. Przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę strzykaj małe górki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
  5. Włóż ptysie (zawsze piecz tylko jedną blaszkę) i piecz 10 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Upieczone ptysie wyjmij pozostaw do ostygnięcia.
  6. Twaróg wymieszaj z cukrem i dodaj do niego ubitą śmietanę. Napełnij ptysie i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj