NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Ptysie z fałszywego ciasta parzonego z kremem twarogowym
Ptysie z fałszywego ciasta parzonego z kremem twarogowym
Przepis Ptysie z fałszywego ciasta parzonego z kremem twarogowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.9.2021

Ptysie z fałszywego ciasta parzonego z kremem twarogowym

Najpierw nie wierzyłam, że z tego przepisu wyjdzie coś dobrego, ale po spróbowaniu zmieniłam zdanie. Ciasto jest co prawda nietypowe ale w smaku równie świetne jak parzone. Krem jest twarogowy ale jest fantastyczny. Koniecznie spróbuj. Z 3 jajek wyczarujesz aż 40 sztuk.

35 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

150 g
mąki
350 ml
wody
150 g
masła
3 szt.
jajek
1/4 łyżeczki
soli

Krem:

200 ml
śmietany kremówki
170 g
twarogu
100 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i pozostaw aż się rozpuści. Gdy masło się rozpuści dodaj szczyptę soli i mąkę. Mieszając wyrób jednolite ciasto, które pozostaw aby trochę ostygło.
  2. W drugiej misce zmiksuj jajka oraz mąkę i powolnym strumieniem stale miksując dodaj je do mieszanki z mąki. Zmiksowane ciasto uzyska gładką konsystencję.
  3. Przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę strzykaj małe górki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 250 stopni.
  5. Włóż ptysie (zawsze piecz tylko jedną blaszkę) i piecz 10 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Upieczone ptysie wyjmij pozostaw do ostygnięcia.
  6. Twaróg wymieszaj z cukrem i dodaj do niego ubitą śmietanę. Napełnij ptysie i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz