Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem żółtkowym i karmelową bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 21.6.2021
Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Jeden z moich ulubionych deserów. To ciasto albo kochasz albo nienawidzisz. Ten, kto nie lubi ciast z kremem pewnie pominie ten przepis, ale jeśli ktoś lubi kremowe ciasta to na pewno nie przejdzie obok niego obojętnie. Wielu ludzi zniechęca ciasto parzone, ale uwierz mi, ono jest naprawdę proste. Jeśli nie chcesz spędzić w kuchni całego dnia, to zrób z połowy podanej ilości składników. Z tej ilości wychodzi około 4 dużych blaszek ptysiów.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 21.6.2021
Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta
SKŁADNIKI
Podstawa:
0,5 litrawody
250 gutwardzony tłuszcz
300 gmąki
szczyptasoli
8 szt.jajek
Nadzienie:
360 gcukru
1 lmleka
4 szt.budyniu
8 szt.żółtek
2 szt.cukru waniliowego
150 gmasła
Karmelowa bita śmietana:
200 gcukru
1 lśmietany kremówki
4 op.śmietanfix
- Do wody daj tłuszcz, gdy zacznie wrzeć na małym ogniu dodaj mąkę, gdy zgęstnieje na kaszę, odstaw.
- Pozostaw do ostygnięcia i dodawaj po jednym jajku mieszając na delikatną kaszę.
- Za pomocą rękawa cukierniczego zrób ptysie. Strzykaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika.
- Ptysie piecz w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz 15 minut. Na końcu uchyl piekarnik i dosusz je jeszcze 5 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
- Krem:
Z cukru, mleka, budyniu, żółtek i cukru waniliowego ugotuj budyń i jeszcze gorący wymieszaj z pianą z białek i masłem. - Karmelowa bita śmietana:
200 g cukru kryształ karmelizuj, dodaj 1 l śmietany kremówki i gotuj, dopóki karmel się nie rozpuści. - Poczekaj aż ostygnie i daj na noc do lodówki.
- Następnie dodaj 4 śmietanfixy i ubij. Ptysie przekrój i nadziej kremem, potem bitą śmietaną i przykryj. Na końcu posyp cukrem pudrem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Věnečky z odpalovaného těsta plněné žloutkovým krémem a karamelovou šlehačkou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Venčeky z odpaľovaného cesta plnené žĺtkovým krémom a karamelovou šľahačkou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Windbeutel aus Brandteig mit Vanillecreme und Karamell-Sahne gefüllt an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Képviselőfánk égetett tésztából, tojásos krémmel és karamellás tejszínhabbal.
KOMENTARZE DO PRZEPISU