Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem żółtkowym i karmelową bitą śmietaną

Przepis Ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem żółtkowym i karmelową bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 21.6.2021

Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeden z moich ulubionych deserów. To ciasto albo kochasz albo nienawidzisz. Ten, kto nie lubi ciast z kremem pewnie pominie ten przepis, ale jeśli ktoś lubi kremowe ciasta to na pewno nie przejdzie obok niego obojętnie. Wielu ludzi zniechęca ciasto parzone, ale uwierz mi, ono jest naprawdę proste. Jeśli nie chcesz spędzić w kuchni całego dnia, to zrób z połowy podanej ilości składników. Z tej ilości wychodzi około 4 dużych blaszek ptysiów.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 21.6.2021

Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta

SKŁADNIKI

Podstawa:

0,5 litrawody
250 gutwardzony tłuszcz
300 gmąki
szczyptasoli
8 szt.jajek

Nadzienie:

360 gcukru
1 lmleka
4 szt.budyniu
8 szt.żółtek
2 szt.cukru waniliowego
150 gmasła

Karmelowa bita śmietana:

200 gcukru
1 lśmietany kremówki
4 op.śmietanfix

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do wody daj tłuszcz, gdy zacznie wrzeć na małym ogniu dodaj mąkę, gdy zgęstnieje na kaszę, odstaw.
  2. Pozostaw do ostygnięcia i dodawaj po jednym jajku mieszając na delikatną kaszę.
  3. Za pomocą rękawa cukierniczego zrób ptysie. Strzykaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika.
  4. Ptysie piecz w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 175 stopni i piecz 15 minut. Na końcu uchyl piekarnik i dosusz je jeszcze 5 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
  5. Krem:
    Z cukru, mleka, budyniu, żółtek i cukru waniliowego ugotuj budyń i jeszcze gorący wymieszaj z pianą z białek i masłem.
  6. Karmelowa bita śmietana:
    200 g cukru kryształ karmelizuj, dodaj 1 l śmietany kremówki i gotuj, dopóki karmel się nie rozpuści.
  7. Poczekaj aż ostygnie i daj na noc do lodówki.
  8. Następnie dodaj 4 śmietanfixy i ubij. Ptysie przekrój i nadziej kremem, potem bitą śmietaną i przykryj. Na końcu posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj