NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ptysie z bitą śmietaną
Ptysie z bitą śmietaną
Przepis Ptysie z bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.9.2022

Ptysie z bitą śmietaną

Doskonałe ptysie z ciasta parzonego nadziewane kremem waniliowym i bitą śmietaną.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
330 ml
wody
100 ml
oleju
220 g
mąki
szczypta
soli

Krem:

800 ml
mleka
240 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
100 g
budyniu waniliowego
250 g
masła
rum do smaku
500 ml
śmietany kremówki
2 op.
cukru waniliowego
czekolada albo fondant do zamoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotowanie ciasta parzonego:
    Zagotuj wodę, olej i sól, gdy wrze wsyp przesianą mąkę i ugotuj gęstą masę, która musi być dobrze "wyparzona". Musi się odklejać od ścian garnka. Odstaw i ciepłą masę stopniowo miksuj z jajkami dodając je jedno po drugim. Masę daj do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszce wysmarowanej olejem strzykaj ptysie. Piecz w temperaturze 240 stopni przez około 20 - 25 minut.
    Upieczone i ostygnięte ptysie przekrój i napełnij kremem.
  2. Krem ugotuj z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu. Ostygnięty budyń zmiksuj z masłem a powstały krem dopraw rumem.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę razem z cukrem i nałóż na krem.
  4. Wypełnione nadzieniem ptysie polej/zamocz w czekoladzie albo fondancie.

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz