NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Przysmak wiewiórki obtoczony w czekoladzie i wiórkach kokosowych
Przysmak wiewiórki obtoczony w czekoladzie i wiórkach kokosowych
Przepis Przysmak wiewiórki obtoczony w czekoladzie i wiórkach kokosowych
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.12.2022

Przysmak wiewiórki obtoczony w czekoladzie i wiórkach kokosowych

Przysmak wiewiórki napełniony marmoladą morelową, obtoczony w czekoladzie i wiórkach kokosowych. Delikatne i kruche ciasteczka a do nich kawa albo herbata.

30 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

250 g
margaryny lub masła
250 g
cukru pudru
2 op.
cukru waniliowego
1 op.
proszku do pieczenia
500 g
mąki

Ponadto będziemy potrzebować:

100 g
czekolady do gotowania
100 ml
mleka
2 łyżki
oleju
dżem morelowy do sklejenia
wiórki kokosowe do obtoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Margarynę lub masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki. Zwróć uwagę aby masło albo margaryna były w pokojowej temperaturze, wtedy się doskonale połączą z cukrem i osiągniesz puszystą piankę. 
  2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wyrób gładkie ciasto, z którego za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty uformuj kształt, który jest podobny do migdałów. 
  3. Ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 60 minut. Jeśli nie uda Ci się zrobić tych kształtów za pomocą łyżeczek, to możesz je też formować rękoma.
  4. Upieczone ciasteczka sklej marmoladą i połowę (szerszą część) obtocz w czekoladzie i wiórkach kokosowych.
  5. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę połam na mniejsze kawałki, które zalej mlekiem i rozpuść na małym ogniu. Do rozpuszczonej czekolady, która połączyła się z mlekiem dodaj olej i tak otrzymasz ładną polewę, błyszczącą i gęstą jakbyś do niej użyła śmietany.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz