NajPrzepis.pl Desery Ciasto ponczowe
Ciasto ponczowe
Przepis Ciasto ponczowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.12.2022

Ciasto ponczowe

Doskonałe ciasto ponczowe. Polecam spróbować

40 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

1.spód:

4
jajka
100g
cukru pudru
200g
mąki
1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
80 ml
mleka
80 ml
oleju
Szczypta
soli

2.spód:

4
jajka
100g
cukru pudru
200g
mąki
1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
50 ml
mleka
80 ml
oleju
30 ml
ponczu
1 i 1/2 łyżeczki
aromatu ponczowego
Szczytpa
soli

Poncz: (nie zapomnij zostawić trochę do polewy)

350 ml
czerwonego wytrawnego wina
350 ml
100% soku pomarańczowego
100 ml
rumu
50 ml
soku z cytryny
125 g
cukru kryształ
100 ml
syropu truskawkowego
1/2 łyżeczki
cynamonu

Na polewę wymieszaj:

200g
cukru pudru
30 ml
ponczu
20 ml
soku z cytryny

Dżem:

250g
truskawkowy, śliwkowy... według własnych preferencji smakowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. (forma: około 32x20)
    Całe jajka z cukrem pudrem ubij na gęstą białą piankę. Trwa to kilka minut.
    Dodaj mleko z olejem i miksuj przez kilka sekund.
    Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i delikatnie wymieszaj na gładką masę.
    ...
    Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C z górną i dolną grzałką przez około 20-30 minut.
    ...
    Tak samo upiecz też drugi spód, w którym do ciasta dodaj poncz i aromat (ewentualnie również czerwony barwnik spożywczy) .
    ...
    Ostudzone spody przetnij podłużnie na dwie części.

  2. PONCZ:
    Wszystkie składniki daj do garnka i gotuj przez około 15 minut.
    Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Jasny spód posmaruj dżemem, połóż na nim różowy spód i równomiernie polej połową ponczu. 
    Posmaruj dżemem, połóż drugi różowy spód, polej resztą ponczu i posmaruj dżemem.
    Na koniec przykryj drugim spodem.
  4. Na cieście ponczowym połóż papier do pieczenia oraz blaszkę i równomiernie obciąż (np. 2 kilogramami mąki)
    Odstaw w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia.
  5. Gdy ciasto już poleży, polej je polewą i odstaw aby się schłodziło.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz