Przepis na sypane ciasto na pizzę

Przepis na sypane ciasto na pizzę
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis na sypane ciasto na pizzę
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ten przepis jest dla miłośników sypanych przepisów. Nie potrzebujesz żadnej wagi, żadnej miarki, wystarczy Ci tylko klasyczny kubek o pojemności 200 ml i możesz zaczynać. Ciasto na pizzę jest czasami bardzo skomplikowane, trzeba je pozostawić do wyrośnięcia nawet na 2 godziny (przynajmniej tak jest w oryginalnych przepisach na pizzę), ale to jest o wiele łatwiejsze a po upieczeniu jest chrupiące :) Czasami nadziewam też krawędzie serem albo szynką.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis na sypane ciasto na pizzę

SKŁADNIKI

7 gsuszonych drożdży
1/2 łyżeczkisoli
1/2 łyżeczkicukru
1 kubekciepłej wody
2,5 kubkamąki z drobnego przemiału
2 łyżkioliwy z oliwek
2 łyżkimąki z grubego przemiału

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W misce przygotuj zaczyn - wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę. Odstaw na bok - poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. W drugiej dużej misce wymieszaj mąkę, oliwę z oliwek, sól, zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką przez około pół godziny.
  3. Następnie daj ciasto na posmarowaną tłuszczem blaszkę, rozciągnij je rękoma do potrzebnego kształtu i możesz układać na nim różne składniki, które masz w domu w lodówce.
  4. Nie zapomnij do sosu pomidorowego /podstawowy składnik pizzy/ dodać również wyciśniętego czosnku i oregano. Bez tych składników to nie to samo :)

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Diabambulka

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj