NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto na pizzę Przepis na sypane ciasto na pizzę
Przepis na sypane ciasto na pizzę
Przepis na sypane ciasto na pizzę
NajKasia    ·   29.4.2022

Przepis na sypane ciasto na pizzę

Ten przepis jest dla miłośników sypanych przepisów. Nie potrzebujesz żadnej wagi, żadnej miarki, wystarczy Ci tylko klasyczny kubek o pojemności 200 ml i możesz zaczynać. Ciasto na pizzę jest czasami bardzo skomplikowane, trzeba je pozostawić do wyrośnięcia nawet na 2 godziny (przynajmniej tak jest w oryginalnych przepisach na pizzę), ale to jest o wiele łatwiejsze a po upieczeniu jest chrupiące :) Czasami nadziewam też krawędzie serem albo szynką.

Składniki
7 g
suszonych drożdży
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
cukru
1 kubek
ciepłej wody
2,5 kubka
mąki z drobnego przemiału
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
mąki z grubego przemiału
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce przygotuj zaczyn - wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę. Odstaw na bok - poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. W drugiej dużej misce wymieszaj mąkę, oliwę z oliwek, sól, zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką przez około pół godziny.
  3. Następnie daj ciasto na posmarowaną tłuszczem blaszkę, rozciągnij je rękoma do potrzebnego kształtu i możesz układać na nim różne składniki, które masz w domu w lodówce.
  4. Nie zapomnij do sosu pomidorowego /podstawowy składnik pizzy/ dodać również wyciśniętego czosnku i oregano. Bez tych składników to nie to samo :)

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Diabambulka

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz