NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto na pizzę Przepis na sypane ciasto na pizzę
Przepis na sypane ciasto na pizzę
Przepis na sypane ciasto na pizzę

Ten przepis jest dla miłośników sypanych przepisów. Nie potrzebujesz żadnej wagi, żadnej miarki, wystarczy Ci tylko klasyczny kubek o pojemności 200 ml i możesz zaczynać. Ciasto na pizzę jest czasami bardzo skomplikowane, trzeba je pozostawić do wyrośnięcia nawet na 2 godziny (przynajmniej tak jest w oryginalnych przepisach na pizzę), ale to jest o wiele łatwiejsze a po upieczeniu jest chrupiące :) Czasami nadziewam też krawędzie serem albo szynką.

NajKasia    ·   29.4.2022

Przepis na sypane ciasto na pizzę

Ten przepis jest dla miłośników sypanych przepisów. Nie potrzebujesz żadnej wagi, żadnej miarki, wystarczy Ci tylko klasyczny kubek o pojemności 200 ml i możesz zaczynać. Ciasto na pizzę jest czasami bardzo skomplikowane, trzeba je pozostawić do wyrośnięcia nawet na 2 godziny (przynajmniej tak jest w oryginalnych przepisach na pizzę), ale to jest o wiele łatwiejsze a po upieczeniu jest chrupiące :) Czasami nadziewam też krawędzie serem albo szynką.

Składniki
7 g
suszonych drożdży
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
cukru
1 kubek
ciepłej wody
2,5 kubka
mąki z drobnego przemiału
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
mąki z grubego przemiału
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce przygotuj zaczyn - wymieszaj drożdże, cukier i ciepłą wodę. Odstaw na bok - poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. W drugiej dużej misce wymieszaj mąkę, oliwę z oliwek, sól, zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką przez około pół godziny.
  3. Następnie daj ciasto na posmarowaną tłuszczem blaszkę, rozciągnij je rękoma do potrzebnego kształtu i możesz układać na nim różne składniki, które masz w domu w lodówce.
  4. Nie zapomnij do sosu pomidorowego /podstawowy składnik pizzy/ dodać również wyciśniętego czosnku i oregano. Bez tych składników to nie to samo :)

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Diabambulka

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz