NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Przepis na pieczeń ze Znojma
Przepis na pieczeń ze Znojma
Przepis na pieczeń ze Znojma
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.8.2022

Przepis na pieczeń ze Znojma

Pieczeń z przepisu ze Znojma. Podawaj z ryżem albo z knedlikami.

Składniki

Będziemy potrzebować:

600 g
udźca wołowego
150 g
wędzonej słoniny
kawałek
smalcu
1-2 szt.
cebuli
2 łyżki
mąki
4 szt.
ogórków kiszonych
2 łyżeczki
musztardy
szczypta
soli
szczypta
pieprzu
600 ml
wywaru wołowego lub wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso oczyść, ymyj, osusz i przełóż połową podanej ilości boczku. Posól, popieprz i na rozgrzanym smalcu podsmaż krótko ze wszystkich stron aż będzie brązowe.
  2. Mięso odłóż na bok i w wytopionym z mięsa tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę aż będzie złocista. Dodaj mąkę i wymieszaj aby otrzymać ciemniejszą zasmażkę. Dodaj musztardę i zalej wywarem lub wodą. Włóż mięso i duś przykryte pokrywką aż będzie miękkie. Ja w tej fazie wkładam wszystko do wolnowaru.
  3. W rondelku podsmaż pokrojoną w kostkę resztkę boczku, dodaj pokrojone ogórki i krótko smaż. Miękkie mięso wyjmij, pokrój na porcje a sos z mięsa przecedź przez drobne sitko do rondelka z boczkiem i ogórkami. Pozostaw aby się krótko gotował. Dopraw według potrzeb solą. Podawaj z ryżem lub z knedlikami.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu do świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz