Przepis na metrowe ciasto naszych babć

Przepis na metrowe ciasto naszych babć

Dodał: NajKasia, 26.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Przepis naszych babć. Tradycyjne metrowe ciasto, które doskonale pasuje na każdą okazję jak również jest świetne do kawy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 26.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
260 gcukru pudru
10 łyżekoleju
8 łyżekciepłej wody
260 gmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
do smakukakao

Krem:

1/2 lmleka
150 gcukru
1 op.cukru waniliowego
1 op.budyniu waniliowego
250 gmasła
polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem pudrem stopniowo dodając olej i ciepłą wodę aż do osiągnięcia pianki. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do pianki z żółtek delikatnie wmieszaj pianę z białek i dodaj mąkę, lekko wymieszaj. Połowę jasnego ciasta wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki keksówki. Do reszty ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Ciasto wlej do drugiej formy keksówki i piecz je razem w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Ostygnięte ciasto pokrój na cienkie paski.
  4. Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu waniliowego ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj budyń i ubijaj do osiągnięcia gładkiego kremu.
  5. Na przemian sklejaj kawałki jasnego i ciemnego ciasta przygotowanym kremem. Trochę kremu pozostaw również na wierzch i na boki.
  6. Odłóż do lodówki na godzinę a po godzinie wierzch polej rozpuszczoną czekoladą. Krój ostrym nożem zamaczanym w gorącej wodzie. Kroj pod skosem aby mieć ładne kolorystycznie kawałki ciasta.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj