NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Przekąski na jeden kęs z kiełbasą i serem
Przekąski na jeden kęs z kiełbasą i serem
Przepis Przekąski na jeden kęs z kiełbasą i serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.12.2020

Przekąski na jeden kęs z kiełbasą i serem

Przekąski na jeden kęs z kiełbasą i serem nadają się na każdą imprezę, przyjęcie lub po prostu na wieczór do dobrego filmu. Jeśli posypiesz je serem to nikt nie będzie mógł się im oprzeć. Pycha!

Składniki

Ciasto:

1 kg
mąki
42 g
świeżych drożdży
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
300 ml
letniej wody
250 ml
mleka
150 ml
oleju
1 łyżka
soli
2 łyżeczki
cukru

Nadzienie:

kiełbasa
twardy ser
2 szt.
żółtek
przecier pomidorowy
oregano
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj zaczyn.
  2. Pozostałe składniki na ciasto wymieszaj w misce, dodaj zaczyn z drożdży i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około godziny).
  3. Z wyrośniętego ciasta na stolnicy rozwalkuj płat o grubości około 1 cm. Wykrawaj małe kółeczka, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kółeczku zrób dołek.
  4. Posmaruj przecierem pomidorowym, posyp oregano, połóż plasterek kiełbasy.
  5. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i włóż piekarnika nagrzanego wcześniej na 200 stopni, aż osiągną złoty kolor. Bezpośrednio przed końcem pieczenia posyp żółtym serem i poczekaj aż się roztopi. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz