NajPrzepis.pl Desery Kołacze Prosty tort w 15 minut bez pieczenia i bez żelatyny
Prosty tort w 15 minut bez pieczenia i bez żelatyny
Przepis Prosty tort w 15 minut bez pieczenia i bez żelatyny
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nietypowy deser, który pokochasz. Nie tylko dlatego, że można go bardzo szybko przygotować ale też dlatego, że ma orzeźwiający smak, który na pewno sprawi Ci radość podczas gorących letnich dni. Bez pieczenia, bez żelatyny, bez czasochłonnego przygotowywania. Wystarczy tylko 15 minut i gotowe a potem tylko trzeba poczekać aż stężeje.

NajKasia    ·   14.5.2021

Prosty tort w 15 minut bez pieczenia i bez żelatyny

Nietypowy deser, który pokochasz. Nie tylko dlatego, że można go bardzo szybko przygotować ale też dlatego, że ma orzeźwiający smak, który na pewno sprawi Ci radość podczas gorących letnich dni. Bez pieczenia, bez żelatyny, bez czasochłonnego przygotowywania. Wystarczy tylko 15 minut i gotowe a potem tylko trzeba poczekać aż stężeje.

15 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki
500 ml
soku pomarańczowego
45 g
skrobi kukurydzianej
220 g
cukru kryształ
1 l
mleka
140 g
kaszki dla dzieci
2 łyżki
kakao
2 łyżki
wiórków kokosowych
25 g
masła
10 g
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
15 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Najpierw przygotuj pomarańczową warstwę. Do garnka wlej sok pomarańczowy, dodaj 50 g cukru i skrobię kukurydzianą. Ugotuj gęstą masę, którą wlej na dno  formy.
  2. Następnie przygotuj mleczną warstwę. Zimne mleko daj do garnka, dodaj kaszkę, 170 g cukru, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gdy masa wrze, zdejmij ją z ognia i dodaj masło. Wymieszaj.
  3. Połowę masy ułóż na pomarańczowej warstwie, która już odrobinę stężała. Lej ostrożnie aby nie naruszyć pomarańczowej warstwy. Do drugiej połowy mlecznej masy dodaj kakao i wymieszaj. Nałóż jako następną warstwę w formie i ładnie wygładź.
  4. Przygotowany deser daj do lodówki aby stężał (najlepiej na noc, ale ja byłam zbyt niecierpliwa więc spróbowałam już po 4 godzinach i było dobre).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz