Prosty sypany makowiec

Przepis Prosty sypany makowiec

Dodał: NajKasia, 24.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Makowiec zawsze się udaje. Jeden z moich ulubionych przepisów na makową roladę. Nadzienia nie trzeba gotować, wystarczy je dać na ciasto i gotowe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.4.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
40 gdrożdży
300 mlmleka
60 gcukru
80 mloleju

Nadzienie:

250 gmaku
250 gcukru
trochęoleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do dużej miski daj mąkę, w środku zrób zagłębienie, nalej ciepłego mleka, dodaj cukier, drożdże i pozostaw na chwilę, Powstanie zaczyn z którego wyrób ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie połowy. Każdy płat rozwałkuj, posyp nadzieniem z maku (tylko wymieszaj mak z cukrem). Polej cukrem. Ciasto z roladą zroluj aby otrzymać roladę.
  3. Rolady przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Jeszcze przed pieczeniem nie zapomnij ponakłuwać rolad widelcem lub wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękały. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze na około 15 minut.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do osiągnięcia złotego koloru.
  5. Przed podaniem możesz posypać po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj