NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Prosty a jednocześnie fantastyczny przepis na budyniowe ciasto ze śmietaną
Prosty a jednocześnie fantastyczny przepis na budyniowe ciasto ze śmietaną
Prosty a jednocześnie fantastyczny przepis na budyniowe ciasto ze śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Świetne a jednocześnie tak proste. Budyń i śmietana są doskonałą kombinacją na prosty krem. Ja dodaję jeszcze rum, ale jeśli ciasto będą jadły też dzieci to daję tylko aromat rumowy.

NajKasia    ·   8.7.2021

Prosty a jednocześnie fantastyczny przepis na budyniowe ciasto ze śmietaną

Świetne a jednocześnie tak proste. Budyń i śmietana są doskonałą kombinacją na prosty krem. Ja dodaję jeszcze rum, ale jeśli ciasto będą jadły też dzieci to daję tylko aromat rumowy.

20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Krem:

500 ml
mleka
200 g
cukru
2 op.
budyniu waniliowego
450 g
śmietany
50 ml
rumu

Ciasto:

400 g
mąki
1 szt.
jajko
250 g
masła lub margaryny
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
100 g
cukru pudru
2 łyżki
kakao
1-2 łyżki
śmietany (w zależności od potrzeb)
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Wszystkie składniki na ciasto daj do miski i zrób z nich kulkę. Ciasto podziel na dwie połowy i rozwałkuj do wielkości blaszki.
  2. Jeden płat połóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nałóż na to krem i połóż drugi płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
  3. Upieczone ciasto pozostaw na blaszce do ostygnięcia i polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą.
  4. Krem:
    Do mleka dodaj cukier i budyń waniliowy w proszku. W klasyczny sposób ugotuj budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Potem wymieszaj go ze śmietaną i dodaj rum (nie jest konieczny).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz