Prosty a jednocześnie fantastyczny przepis na budyniowe ciasto ze śmietaną

Prosty a jednocześnie fantastyczny przepis na budyniowe ciasto ze śmietaną

Dodał: NajKasia, 8.7.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Świetne a jednocześnie tak proste. Budyń i śmietana są doskonałą kombinacją na prosty krem. Ja dodaję jeszcze rum, ale jeśli ciasto będą jadły też dzieci to daję tylko aromat rumowy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.7.2021

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery, Ciastka

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Krem:

500 mlmleka
200 gcukru
2 op.budyniu waniliowego
450 gśmietany
50 mlrumu

Ciasto:

400 gmąki
1 szt.jajko
250 gmasła lub margaryny
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
100 gcukru pudru
2 łyżkikakao
1-2 łyżkiśmietany (w zależności od potrzeb)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki na ciasto daj do miski i zrób z nich kulkę. Ciasto podziel na dwie połowy i rozwałkuj do wielkości blaszki.
  2. Jeden płat połóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nałóż na to krem i połóż drugi płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
  3. Upieczone ciasto pozostaw na blaszce do ostygnięcia i polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą.
  4. Krem:
    Do mleka dodaj cukier i budyń waniliowy w proszku. W klasyczny sposób ugotuj budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Potem wymieszaj go ze śmietaną i dodaj rum (nie jest konieczny).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj