NajPrzepis.pl Desery Kołacze Proste śmietankowe rogaliki nadziewane powidłami - ciasto tylko z trzech składników
Proste śmietankowe rogaliki nadziewane powidłami - ciasto tylko z trzech składników
Przepis Proste śmietankowe rogaliki nadziewane powidłami - ciasto tylko z trzech składników
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.3.2022

Proste śmietankowe rogaliki nadziewane powidłami - ciasto tylko z trzech składników

Fantastyczne rogaliki nadziewane powidłami. Z zewnątrz chrupiące a w środku kruchutkie. Do ciasta dodaj śmietanę kremówkę - to doskonały składnik, który nada ciastu kruchości a jednocześnie delikatności.

55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mąki
300 g
margaryny
250 ml
śmietany kremówki
powidła do nadziewania
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj startą na dużych oczkach margarynę a na koniec dolej śmietanę.
  2. Zrób kulkę ciasta, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Potem podziel ciasto na 8 równych części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła. Koło pokrój na trójkąty, nadziewaj powidłami lub domowym dżemem i zroluj od szerszej strony.
  4. Uformuj w ten sposób rogaliki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut.
  5. Upieczone rogaliki posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz