NajPrzepis.pl Desery Kołacze Proste śmietankowe rogaliki nadziewane powidłami - ciasto tylko z trzech składników
Proste śmietankowe rogaliki nadziewane powidłami - ciasto tylko z trzech składników
Przepis Proste śmietankowe rogaliki nadziewane powidłami - ciasto tylko z trzech składników
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczne rogaliki nadziewane powidłami. Z zewnątrz chrupiące a w środku kruchutkie. Do ciasta dodaj śmietanę kremówkę - to doskonały składnik, który nada ciastu kruchości a jednocześnie delikatności.

NajKasia    ·   23.3.2022

Proste śmietankowe rogaliki nadziewane powidłami - ciasto tylko z trzech składników

Fantastyczne rogaliki nadziewane powidłami. Z zewnątrz chrupiące a w środku kruchutkie. Do ciasta dodaj śmietanę kremówkę - to doskonały składnik, który nada ciastu kruchości a jednocześnie delikatności.

55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mąki
300 g
margaryny
250 ml
śmietany kremówki
powidła do nadziewania
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj startą na dużych oczkach margarynę a na koniec dolej śmietanę.
  2. Zrób kulkę ciasta, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  3. Potem podziel ciasto na 8 równych części. Każdą część rozwałkuj na kształt koła. Koło pokrój na trójkąty, nadziewaj powidłami lub domowym dżemem i zroluj od szerszej strony.
  4. Uformuj w ten sposób rogaliki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut.
  5. Upieczone rogaliki posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz