Proste, smaczne i orzeźwiające ciasto mandarynkowe

Przepis Proste, smaczne i orzeźwiające ciasto mandarynkowe

Dodał: NajKasia, 2.7.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wczoraj upiekłam orzeźwiające ciasto i pomyślałam że szkoda, że nie zrobiłam zdjęć bo mogłabym dać na nie przepis. Ale potem zajrzałam do telefonu i okazało się że mam te zdjęcia. To już chyba starość, bo coraz częściej mi się zdarza że coś piekę, robię zdjęcia i natychmiast zapominam że zrobiłam zdjęcia :D Doskonałe, orzeźwiające a dodatkowo z galaretką więc mogę śmiało powiedzieć, że nie można się mu oprzeć :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 2.7.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.jajek
120 gcukru
1 opakowaniecukru waniliowego
1 łyżeczkaskórki z cytryny
120 gmąki
1 łyżeczkaproszku do pieczenia

Nadzienie:

2 opakowania.mandarynek w puszce (waga 314 g)
1 kubeczekśmietany kremówki
2 kubeczkiśmietany (im gęstsza, tym lepsza)
2 łyżkicukru

Galaretka:

2 op.budyniu waniliowego
sok z obu puszek mandarynek uzupełniony wodą do pojemności 750 ml
2 łyżkicukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotowanie ciasta:
    Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Mikserem elektrycznym miksuj najpierw ze średnią prędkością a potem na najwyższych obrotach aby uzyskać prawie białą masę ubitą na piankę (cukier się całkowicie rozpuści).
  2. Zmniejsz prędkość miksera do średnich obrotów. Do przygotowanej piany łyżka po łyżce dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C. Ciasto wlej na blaszkę z wyższymi brzegami wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut.
  4. Przygotowanie nadzienia:
    Ubij śmietanę kremówkę, aby była sztywna. Następnie ostrożnie wymieszaj ze zwykłą śmietaną i tę mieszankę wymieszaj z odcedzonymi owocami i cukrem. Powstałe nadzienie równomiernie rozprowadź na ostygniętym spodzie i pozostaw w zimnym miejscu aby trochę stężała. W tym czasie przygotuj owocową galaretkę. 
  5. Przygotowanie galaretki:
    Do soku z obu puszek dolej wody aby otrzymać 750 ml cieczy. Dodaj cukier i budyń waniliowy w proszku. Dokładnie wymieszaj i zagotuj - w efekcie powinnaś otrzymać gładki krem. 
  6. Gdy galaretka trochę ostygnie nalej ją na nadzienie i daj w chłodne miejsce aby stężała.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj